Torentje van Spiek krijgt lang verwachte opknapbeurt (de kerk en het kerkeiland ook)

De Andreaskerk in Spijk met het blauwe torentje. Foto: DvhN/Patriecia Kolthof

Het bekende torentje van Spijk, de bijbehorende Andreaskerk en het kerkeiland krijgen een opknapbeurt. „Hopelijk kunnen we dit najaar aan de slag”, zegt Jur Bekooy van Stichting Oude Groninger Kerken.

De houtconstructies worden nagekeken en de lood- en zinkbekledingen worden aangepakt. Natuurlijk ook de muren van de kerk en het schilderwerk. De kerk heeft bovendien aardbevingsschade en brokkelt her en der af.

Niet alleen de toren, maar ook de gracht en het kerkeiland

Eigenlijk zou de klus al bijna geklaard moeten zijn . Maar de boel liep vertraging op. Dat geldt ook voor de opknapbeurt van de kerk in Middelstum. Bekooy: „Ja, het is een beetje een flauw excuus, maar het komt door corona. Wij bouwers zijn een vrij traditioneel volkje, als het gaat om aanbesteden en plannen maken, zijn we graag bij elkaar.”

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. De stichting en de gemeente Delfzijl gingen in overleg. Samen hebben ze een plan gemaakt om niet alleen de kerk, maar ook de omgeving op te knappen. „De gracht geeft al jaren stankoverlast en er was nog geen plan voor het kerkhof. Dat is er nu wel.”

Twee bruggetjes

Want het kerkhof was vroeger best bijzonder, weet Bekooy. Er lag een mooie slingertuin en er waren niet één maar twee bruggetjes. De stichting heeft het plan opgevat om zowel de tuin als de tweede brug weer in oude luister te herstellen. De gracht wordt gebaggerd.

Het dak van het door Ede Staal bezongen torentje van Spiek blijft als het goed is gewoon blauw. Er wordt wel historisch kleurenonderzoek gedaan. Mocht daaruit blijken dat de toren vroeger een heel andere kleur heeft gehad, hoe afwijkend ook, dan wordt het weer die kleur.

Mooiste dorp

De totale opknapbeurt kost zo’n zes ton. Een groot deel van het geld is afkomstig van de provincie. Binnenkort is er een informatieavond voor omwonenden. „En wie weet”, zegt Bekooy, „misschien wint Spijk, na Niehove en Winsum, dan wel de verkiezing van het mooiste dorp.”

Nieuws

Meest gelezen

menu