Onder de Martinitoren in Groningen zit een parel verstopt. Wat is het? Wie het weet mag het zeggen

Kunstenaars Wouter Elzinga en Afke Manshanden bij het door hen gemaakte mini-VVV-kantoor. Foto: Duncan Wijting

Een kubistisch en veelkleurig object staat onder de Martinitoren in Groningen. Is het een parel? Is het kunst? Mis. Het is het nieuwe mini-VVV-kantoor.

Wiskundige en architect Ernö Rubik zou er zijn vingers bij aflikken. Als de Hongaarse uitvinder van de draaikubus op bezoek zou zijn in Groningen en er de Martinitoren zou beklimmen, zou hij oog in oog staan met een kubistisch geval dat iets weg heeft van zijn populaire puzzel. Maar dan veel ingewikkelder en niet in de primaire kleuren, maar in de typisch Groningse tinten van Stad en Ommeland.

Sinds een poosje staat het er, keurig verstopt onder de toren. De bediening van café De Kostery, aan de voet van de Martinitoren, heeft geen idee wat het kleurige kubistische object is.

Het VVV-kantoor misschien?

Torenwachtershuisje

,,Ja!”, zegt Sandra Lambers van Marketing Groningen. ,,Het is een verplaatsbaar mini-VVV-kantoor. Het zou op tournee kunnen door stad en provincie en als winkeltje kunnen dienen bij evenementen en beurzen, maar door corona blijft hij momenteel op z’n plek, onder de Martinitoren.’’

Daar doet het kunstzinnige winkeltje dienst als torenwachtershuisje. Vanwege corona kunnen toeristen de Martinitoren niet zelfstandig beklimmen. Met 15 man tegelijk kunnen ze met een gids omhoog. In de tijd dat de ene gids in de toren is, kan de andere gids in het torenwachtershuisje koffie drinken en een nieuwe groep toeristen kan zich er verzamelen.

55 vlakken in Groningse kleuren

Ontwerpers van het kantoortje zijn Afke Manshanden (29) en Wouter Elzinga (40) uit Groningen die het coronamarktkraampje bedachten in opdracht van Marketing Groningen. ,,Het moest iets tofs worden dat later zou kunnen dienen als pop up store. We dachten eerst aan een huisje van plexiglas, maar het is een organisch object geworden met heel veel vlakken’’, zegt Manshanden.

Om precies te zijn: 55 vlakken, van hout, allen gespoten in Groningse kleuren. ,,Je kunt erin zitten en er zit een toonbankje in. Met een paar sterke mannen kun je hem zo op een aanhangwagen tillen en kan hij ergens anders dienst doen. Op een festival bijvoorbeeld.’’

Dat is in verband met corona nog verre toekomstmuziek. Voorlopig blijft de Rubiks Kubus onder de Martinitoren. Manshanden heeft tot nog toe weinig reacties gekregen op het ontwerp van haar en haar vriend. ,,Komt omdat ie een beetje verstopt zit en omdat we zelf, vanwege corona, niet zo veel in de stad zijn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu