Tot 10 jaar cel geëist tegen veertien verdachten van wapenbende in kringloopwinkel Oosterwolde

De Kringloophal aan de 13 Aprilstraat in Oosterwolde, waar de politie eind februari 2020 een inval deed vanwege wapenhandel. FOTO RENS HOOYENGA

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot tien jaar tegen een groep van veertien verdachten voor internationale wapenhandel. De vermeende bende zou hebben geopereerd vanuit een kringloopwinkel in Oosterwolde.

Volgens het OM haalde de groep onder andere vuurwapens, munitie, explosieven en handgranaten uit Oost-Europa om ze te verkopen in Nederland en België. Een van de klanten was een Belgische groep die zich bezighoudt met grootschalige drugshandel.

Ook verdachten uit Stadskanaal, Groningen, Hoogeveen en Marum

De verdachten in de zaak ‘Ultegra’ komen uit Oosterwolde, Hoogeveen, Marum, Leeuwarden, Stadskanaal, Roosendaal en Groningen. Een van hen was wapendeskundige bij Defensie. Ook zouden drie personen uit Oost-Europa betrokken zijn geweest. De 35-jarige Hendrik van der H. deelde volgens het OM de lakens uit. Eerst vanuit zijn woonboerderij in Oosterwolde en vanaf eind 2019 in de kringloopwinkel. Tegen hem eist het OM tien jaar cel.

Woensdag volgt nog strafeis tegen in Groningen wonende man

Bij de andere verdachten gaat het om gevangenisstraffen van 24 maanden (waarvan zes voorwaardelijk) tot zes jaar. In een geval is een werkstraf van honderd uur geëist. Woensdag volgt in de rechtbank in Leeuwarden nog de strafeis tegen de rechterhand van Van der H., een in Slovenië geboren Groninger (34).

De rechtbank doet op 29 juli uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu