Dit voorspelt UMCG-viroloog en OMT-expert Alex Friedrich: Tot voorjaar van 2022 corona-uitbraken, daarna onzekerheid door virusvarianten. Van basismaatregelen zijn we nog lang niet af

We gaan een jaar tegemoet met meerdere oplevingen van het virus. Van afstand houden, mondkapjes en testen zijn we nog lang niet af.

Viroloog Alex Friedrich van het UMCG.

Viroloog Alex Friedrich van het UMCG. Foto: ANP/HH

Dit is de verwachting van viroloog Alex Friedrich van het UMCG, tevens een van de vaste experts van het Outbreak Management Team (OMT). Een nieuwe keiharde lockdown voorziet de professor niet, maar van de basismaatregelen om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, zijn we volgens de arts-microbioloog voorlopig zeker niet af.

,,Er blijft voorlopig een risico dat uitbraken voor extra druk op de zorg zullen zorgen”, zegt Friedrich. Na de huidige golf, waarvan we inmiddels over de top zijn, verwachten Friedrich en zijn collega’s in het UMCG in september/oktober opnieuw een opleving en in de winter wederom. Gaat alles volgens voorspelling, dan zal de golf in het voorjaar van 2022 een stuk lager uitvallen en de golven daarna steeds wat minder hoog worden. ,,Dat we met het virus moeten leven, dat staat al lang vast”, zegt Friedrich.

‘Nog heel wat letters in het Griekse alfabet’

In theorie moet Covid-19 onder invloed van vaccineren en immuniteit na een besmetting veel minder rond kunnen gaan dan nu. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt is spannend. ,,We kunnen verrast worden door varianten die ons immuunsysteem beter kunnen omzeilen”, zegt de viroloog. ,,Bijvoorbeeld door een variant die op dit moment ontstaat op het zuidelijk halfrond, waar het winter is en waar we zéér veel besmettingen zien. Er zitten nog heel wat letters in het Griekse alfabet.”

In feite geldt het ook voor de deltavariant, die zich niet helemaal laat stoppen door vaccinatie. Sinds vier weken zien ze in het UMCG, net als in de andere academische ziekenhuizen in het land, dat ook dubbel gevaccineerd personeel positief kan testen op corona. Het was voor alle ziekenhuizen in Noord-Nederland aanleiding om de mondkapjes weer in te voeren onder het personeel en vaker te testen.

Zieke medewerkers

Vast staat wel dat wie volledig gevaccineerd is, minder ziek zal worden, ook na besmetting met de deltavariant. ,,Toch zien we ook gevaccineerde medewerkers die wel degelijk symptomen krijgen en zich ziek voelen”, zegt Friedrich. ,,Dat was wel enigszins verrassend.”

De truc die de deltavariant uithaalt, is het overbrengen van een lawine aan viruslading. Veel meer dan de alfa- of Britse variant, die hiervoor dominant was. Er worden na besmetting in korte tijd zeer veel virusdeeltjes aangemaakt in neus en keel.

,,Er gaat altijd enige tijd overheen voordat het immuunsysteem reageert”, zegt Friedrich. ,,Er is een korte periode, waarschijnlijk een paar dagen, dat een gevaccineerd persoon besmettelijk kan zijn nadat hij is geïnfecteerd met de deltavariant. Dat is veel korter dan een niet-gevaccineerd persoon, maar zeer verraderlijk is het wel, omdat overdracht wel nog kan plaatsvinden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu