'Totale leegverkoop' en 'te huur': de Herestraat in Groningen telt twaalf leegstaande panden. Wat is er aan de hand?

Miss Etam was al één van de twaalf leegstaande panden in de Herestraat in Groningen. Foto: DvhN

Wie winkelt in de Herestraat ziet steeds meer posters met ‘te huur’ of ‘totale leegverkoop’ op winkelpanden staan. De straat telt inmiddels twaalf leegstaande panden. Voorzitter Richard Haan van de ondernemersvereniging vertelt wat er aan de hand is met de belangrijkste winkelstraat van het Noorden.

Is corona de oorzaak van de leegstand?

„Het virus is niet de oorzaak, maar wel de genadeklap. Modezaken hadden het al langer moeilijk voor corona. Steps en Promiss sloten bijvoorbeeld al eerder de deuren en momenteel is er leegverkoop bij Miss Etam en Expresso. Bepaalde winkels moesten al bezuinigen of hadden geen reserves meer. Er zullen vast nog meer bedrijven in de straat sneuvelen, ik verwacht vooral kleine winkeliers. Dat komt door de hoge huur in de straat. Je betaalt in de Herestraat vier keer zoveel als in het centrum van Drachten en volgens mij wel twee keer zoveel als aan de Westerhaven.”

Ben je in paniek?

„Leegstaande panden in de straat zijn niet aantrekkelijk natuurlijk, maar ik ben zeker niet in paniek. De Herestraat wordt druk bezocht en er zijn genoeg zaken daar die goed lopen zoals de Specsavers waar ik de bedrijfsleider ben. Ook de Hema, C&A, Kruidvat en koffiezaak Favolosa doen het goed volgens mij. Maar het is zonde als de kleine winkeliers verdwijnen. Juist de combinatie van grote ketens en kleine winkeliers maakt een straat aantrekkelijk en divers, en die mix dreigt verloren te gaan.”

Wat denk je dat nodig is om het tij te keren?

„Ik ga met de Groningen City Club en Detailhandel Nederland in gesprek over de toekomst en daar zal ook de hoge huur in de Herestraat ter sprake komen. Het is voor winkeliers die het moeilijk hebben én voor potentiële nieuwe huurders een goede zaak dat de huur omlaag gaat.”

Hoeveel invloed heb je als ondernemersvereniging? Jullie zijn een relatief kleine club.

„Van de 98 winkeliers in de Herestraat, zijn er twaalf aangesloten. Dat aantal zie ik graag hoger. Er zijn al wel plannen om nieuwe winkeliers automatisch te laten aansluiten bij de ondernemersvereniging van de straat. Verder zou ik een organisatie voor álle winkelstraten in Groningen willen in plaats van een per straat. Een straat verder kan het totaal anders geregeld zijn. Daarover ga ik ook in gesprek met Groningen City Club.”

Nieuws

Meest gelezen

menu