Touwtrekken over aardbevingssubsidie

De uitvoering van de waardevermeerderingsregeling voor het aardbevingsgebied heeft maanden stilgelegen. Duizenden aanvragen zijn daardoor nog niet in behandeling genomen.

Foto Archief DvhN/ANP

Foto Archief DvhN/ANP ANP

Dat zegt directeur Eise van der Sluis van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) in Groningen, het loket waar inwoners van het aardbevingsgebied met schade maximaal 4000 euro energiepremie konden aanvragen tot 1 februari.

Volgens hem zijn er veel vragen over de regeling. ,,We krijgen elke week zo’n 1200 telefoontjes van ongeruste aanvragers. Het wordt ons ook te gortig. Maar het kabinet heeft de spelregels voor deze regeling in december veranderd. Wij zijn afhankelijk van informatie van andere partijen en dat leidt tot vertraging.’’

Centrum Veilig Wonen

Van der Sluis doelt op het Centrum Veilig Wonen. Dat moet moet onder meer de datum doorgeven waarop de schade is gemeld. Die datum is belangrijk omdat er meer geld is aangevraagd dan er beschikbaar is en de aanmeldingen op volgorde worden afgehandeld.

,,Er zijn bovendien ook schadepapieren van het CVW nodig om een dossier aan te maken. En dat kost allemaal tijd’’, zegt Van der Sluis.

Afgelopen week is overlegd met het CVW over een betere aanpak om iets aan de vertraging te doen. Alle aanvragers krijgen volgens hem binnenkort in een brief van zowel SNN als het CVW tekst en uitleg.

'Mensen moeten zelf de waardevermeerdering aanvragen'

Woordvoerder Arjan van de Leur van het CVW vindt de kritiek niet terecht. ,,Wij mogen helemaal geen gegevens leveren aan het SNN, dat staat onze privacyregelgeving niet toe. En we staan helemaal buiten de waardevermeerderingsregeling. Die is zonder ons bedacht. Mensen moeten zelf de waardevermeerdering aanvragen. Dat kan met een offerte, de rekening van de werkzaamheden en het schaderapport. Wij komen daar niet tussen.’’

Desondanks heeft het CVW afgelopen week beloofd te kijken of het SNN kan worden geholpen bij de afhandeling van de aanvragen zodat die vlotter verloopt, zegt Van de Leur.

Het loket is door de provincie gevraagd de regeling uit te voeren. Nadat het kabinet in december bekendmaakte dat de premie zou worden gestopt, ontstond er een run op de subsidiepot.

Komt er meer geld?

Er kwamen een dikke 31.000 aanvragen binnen. Tot 1 februari was er 85 miljoen euro van de beschikbare 125 miljoen uitgekeerd. Voor circa 13.600 aanvragen die er nog liggen is nog 40 miljoen beschikbaar, zegt het SNN.

Doordat de aanvragen worden afgehandeld op volgorde van binnenkomst, zullen er waarschijnlijk meer dan 3700 aanvragers op de wachtlijst belanden. Of er meer geld komt, hangt af van het kabinet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu