Tractorsimulator helpt Terra-leerlingen aan rijbewijs

Leerlingen van de opleiding Terra gaan met behulp van een tractorsimulator aan de slag met hun T-rijbewijs. In het najaar wordt op vier locaties zo’n machine in gebruik genomen.

De initiatiefnemers Terra, New Holland en ontwikkelaar van simulatoren VESC spreken van een wereldprimeur. ,,Een unieke ontwikkeling in onderwijsland en in de wereld van rijopleidingen.’’

Veilig, duurzaam en flexibel

De drie hebben deze week bij Terra in Meppel de contracten voor de bouw van de simulator ondertekend. ,,Een bijzondere mijlpaal na een traject van een aantal jaren”, zegt regiodirecteur van Terra, Meindert Jan Oostland.

De simulator wordt ontwikkeld als antwoord op de invoering van het T-rijbewijs. Het moet een zo groot mogelijk deel van de praktijklessen van de rijopleiding vervangen. Lessen met behulp van de simulator is veilig, duurzaam en flexibel, zo wordt gesteld. Bovendien wordt het behalven van het T-rijbewijs een stuk goedkoper.

Simulatiesystemen

Terra en New Holland kregen voor het mogelijk maken van de simulator een innovatiesubsidie van het ministerie van Economische Zaken. New Holland gaat de cabines leveren. Omdat die op een bewegend platform wordt geplaatst, krijgt de leerlingen het gevoel echt in een tractor te zitten.

De simulator zelf wordt ontwikkeld door 3iSIM uit Gieten. Dit bedrijf producert al sinds 1995 simulatiesystemen en is onderdeel van de VESC Group. Die onderneming leverde op haar beurt al simulatoren in de entertainment industrie, waardoor mensen al konden ervaren hoe het is om in een Formule 1 auto te racen.

Nieuws

Meest gelezen

menu