Traditionele drukte blijft uit in binnenstad Groningen op Goede Vrijdag - en ook zaterdag, hoopt de gemeente

Zónder de traditionele Bloemetjesmarkt en mét een uitbreiding van de warenmarkt tot op de rijbaan langs de Vismarkt en de Grote Markt bleef de Groningse binnenstad zeldzaam rustig op Goede Vrijdag. Foto: DvhN

Voor wie de traditionele Bloemetjesdagdrukte kent, biedt de Groningse binnenstad op Goede Vrijdag een onwezenlijke aanblik. De gemeente hoopt dat grote drukte ook zaterdag uitblijft.

Vanwege de coronacrisis heeft de gemeente Groningen maatregelen genomen om de veiligheidsregels te kunnen handhaven in het traditioneel bomvolle centrum. Zo is de warenmarkt op de Vismarkt vrijdag en zaterdag uitgebreid naar de Grote Markt om het publiek beter te spreiden en de 1,5 meter afstandregel te handhaven.

Massale toestroom Duitsers blijft uit

De parkeergarages in het centrum blijven vrijwel leeg en vooral de massale toestroom uit Duitsland blijft uit. Niet alleen omdat de Bloemetjesmarkt al eerder was afgeblazen vanwege corona, maar vooral omdat de Duitse regering juist vanaf vrijdag alle toeristisch bezoek aan het buitenland in de ban deed. Alleen bij dringende redenen mogen Duitsers nog de grens over en bij terugkeer moeten ze twee weken in quarantaine.

Even zitten met een visje is nu even taboe op de markt

Lange, dicht op elkaar gepakte rijen op de warenmarkt blijven vrijdag uit. Vorig weekend baarde dat op de drukste momenten nog wel zorgen. De markt is daarom vrijdag en zaterdag ruimer ingedeeld: de rijbaan langs de Vismarkt is afgesloten voor verkeer om plek te maken voor kramen.

Bloemen en andere ‘non-food’ producten zijn tijdelijk verplaatst naar de Grote Markt, alleen de etenswaren blijven aan de Vismarkt en Akerkhof. Fietsen mogen de markt niet op en de gemeente roept bezoekers op zoveel mogelijk alleen naar het centrum te komen. Zitplaatsen zijn tijdelijk in de ban gedaan en ‘stewards’ manen mensen om niet te blijven hangen na gedane zaken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu