Wat maakt een goede jachthond? De traditionele jachthondenproeven in Borgerswold zijn terug

Foto: Huisman Media

Jachthonden met goede oren die willen werken voor hun baas. Eigenschappen die goed van pas komen bij de traditionele jachthondenproeven in Borgerswold.

,,De basis van een goede jachthond is luisteren naar de baas. En hij moet graag willen werken.” Henk Gerrits legt in een notendop uit waar jachthonden aan moeten voldoen. ,,En,” voegt hij eraan toe, ,,de hond moet natuurlijk fit zijn, want, tijdens de jacht maakt de jachthond vele meters om de buit binnen te halen.” Tenminste, als de jager raak schiet.

Jachthondenproeven

Gerrits is secretaris van de Jachthondenvereniging Oost-Groningen. De club die deze zaterdag voor de 51ste keer de organisator is van diverse jachthondenproeven in Borgerswold Veendam. Ruim zestig koppels komen deze morgen in actie. Uit heel Nederland zijn ze naar Borgerswold afgereisd. Voor velen bekend terrein. Zelf komt Gerrits niet in actie. Zijn hond, een Griffon Korthals is daar toch een beetje te oud voor. ,,En als je in de organisatie zit heb je het ook druk genoeg.”

Dat er überhaupt weer proeven in het recreatiegebied worden gehouden is al bijzonder. De club leek na een halve eeuw ter ziele te gaan. Te weinig leden. Toch is uiteindelijk een doorstart gemaakt. In mei werd dat besluit genomen, mede omdat vanuit heel Nederland ‘positieve druk’ werd uitgeoefend op het toenmalig bestuur. ,,We staan heel goed bekend onder dierenliefhebbers met jachthonden”, weet Gerrits. ,,We hebben een fantastisch terrein met waterpartijen en grote velden. En, niet onbelangrijk; de sfeer is bij ons altijd heel goed. We hebben daarom toch met een klein groepje, we tellen nu vijf leden, gezegd: we gaan door. Maar het laat zich raden; we kunnen nog wel leden gebruiken.”

Vier maanden trainen

Vier maanden wordt er getraind. Zodra het voorjaar is gaan de bazen met hun honden het veld in. ,,We hebben voor een speciaal terrein een vergunning van de gemeente Veendam gekregen.”

Zaterdagmorgen leggen jager en hond een proef van bekwaamheid af. De jachthond rennend achter een prooi aan. Hetzij dode konijnen of kraaien of eenden van plastic ,,En dat allemaal onder prima omstandigheden. Want, de zon schijnt niet. Dat is best lekker voor hond en baasje.”

Nieuws

Meest gelezen

menu