Transplantatiepatiënten bedwingen Mont Ventoux

Een groep transplantatiepatiënten van het UMC Groningen en hun begeleiders gaat zaterdag de Mont Ventoux per fiets beklimmen.

De groep vertrekt woensdag naar Frankrijk. Ze doen daar mee aan de Transplantoux, een tocht die sinds 2008 jaarlijks georganiseerd wordt door de transplantatiecentra in Leuven en Gent. De Mont Ventoux staat volgens de organisatie ,,symbool voor de berg die de overleden donor niet heeft kunnen bedwingen, en die de getransplanteerde wel de kans geeft’’.

De deelnemers die in het UMCG geopereerd en begeleid zijn hebben maanden getraind voor de tocht. Ze willen hiermee laten zien dat het na een transplantatie belangrijk is om gezond te bewegen en ze vragen aandacht voor wetenschappelijk onderzoek naar het effect van een sportieve levensstijl na transplantatie. ,,En natuurlijk voor orgaandonatie en het samen brengen en verbinden van mensen.​​’’

De deelnemers van het Groningen Transplantatie Centrum zijn Simone Balkenende (longen), Jakob Bos (longen), Albert de Graaf (lever), Mark Kroes (stamcel) en zijn broer Frans Kroes (donor), Frank Kuipers (lever-pancreas), Wouter Mak (nier) en zijn moeder Ria Mak (donor), Erik Wijtsma (lever). Een aantal deelnemers neemt een fietsmaatje mee: Simone introduceert haar zoon Oscar de Leeuw, Jakob neemt goede vriend Philip Zweemer mee, en Wouter zijn vader Rik Mak.

Nieuws

menu