Treinreizigers in Groningen en Drenthe moeten in de maand mei op verschillende plekken rekening houden met werkzaamheden en treinvervangend busvervoer

Foto: ANP

In de maand mei vinden er in de provincies Drenthe en Groningen op meerdere plekken onderhoudswerkzaamheden aan het treinspoor plaats. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd door treinvervangend busvervoer.

ProRail werkt bij Hoogeveen aan de spoorboog. Door aanpassing van het spoor bij Hoogeveen kunnen treinen straks sneller rijden, waardoor de overstapmogelijkheden in Zwolle en Groningen verbeteren.

Ook werkt ProRail tien dagen bij het opstelterrein in Onnen. Nu is er een conflict in de dienstregeling tussen goederentreinen en reizigerstreinen. Door het aanleggen van nieuwe wissels kunnen goederentreinen straks gemakkelijker het opstelterrein op- en afrijden en hoeven treinen minder vaak op elkaar te wachten.

Tegelijkertijd werkt ProRail tussen Groningen en Meppel aan spoorvernieuwing en aan de bovenleiding. Hierdoor rijden er van 7 tot en met 22 mei bussen in plaats van treinen tussen Meppel en Assen. Vanwege de werkzaamheden van Operatie Julianaplein rijden de treinen tussen Groningen en Assen in het weekend van 7 tot en met 9 mei nog wel, maar van 10 tot en met 20 mei rijden er ook op het traject Groningen-Assen geen treinen en rijden de bussen tussen Groningen en Meppel.

Grote werkzaamheden

Op het traject tussen Groningen en Eemshaven vinden er werkzaamheden plaats aan de onderdoorgang bij Winsum. Er rijden tussen Groningen en Eemshaven bussen in plaats van treinen van 24 tot en met 29 mei.

In de week van 24 tot en met 29 mei vinden verschillende grote werkzaamheden plaats voor het project Groningen Spoorzone. Vanwege deze werkzaamheden kunnen er op zondag 29 mei geen treinen rijden van en naar station Groningen. Daardoor rijden er deze dag bussen tussen Groningen en Europapark, Groningen en Zuidhorn en Groningen en Delfzijl.

Nieuw spoordek

In deze zes dagen verhuizen de huidige sporen 7 en 8 op station Groningen naar het nieuwe spoordek aan de zuidzijde. Verder wordt het monumentale seinhuis verplaatst naar een tijdelijke locatie op het perron zodat er ruimte ontstaat voor de noordelijke bouwkuip van de ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling. Ook bouwt de aannemer een hulpbrug tussen het zuidelijke en noordelijke bouwterrein.

In het weekend van 14 en 15 mei en het weekend van 21 en 22 mei rijden er tussen Groningen en Veendam/Weener bussen in plaats van treinen. In deze weekenden werkt ProRail op dit traject aan spoorvernieuwing.

Nieuws

menu