Treintje naar centrum

Een elektrisch busje, golfkarretje of treintje gaat ouderen in de toekomst naar de Groninger binnenstad brengen. De bussen verdwijnen van de Grote Markt als het aan het stadsbestuur ligt.

Een elektrisch busje, golfkarretje of treintje gaat ouderen in de toekomst naar de Groninger binnenstad brengen. De bussen verdwijnen van de Grote Markt als het aan het stadsbestuur ligt.

Het centrum wordt flink aangepakt. Over vijf jaar is het gebied domein van voetgangers. Veel meer straten die nu nog bedekt zijn met asfalt krijgen de bekende gele steentjes. Onder meer de Oosterstraat, de Brugstraat en de Oude Ebbingestraat worden omgetoverd voor voetgangers. Fietsers zijn er ook welkom.

Busreizigers die naar de binnenstad willen, moeten in de toekomst uitstappen op het Zuiderdiep of bij de nieuwe halte ‘Forum' aan het Schuitendiep. Dichter bij de Grote Markt kan niet. Op die plannen kwam kritiek van ouderen. Een van de elektrische voertuigen is volgens het stadsbestuur de oplossing. Daarmee kunnen mensen die niet mobiel zijn verder reizen. ,,We moeten uitzoeken welke van de drie het beste is'', zegt wethouder Paul de Rook.

Fietsers ontmoedigen door de binnenstad te rijden

Het centrum moet aantrekkelijker worden met bankjes, groen en meer ruimte voor evenementen. Voor fietsers komen er veel meer stallingsplekken. Wie zijn fiets straks parkeert waar dat niet mag, wordt sneller op de bon geslingerd. In de toekomst lopen meer controleurs rond.

Om te zorgen dat minder fietsers door de binnenstad rijden, investeert de stad in fietsroutes via de diepenring eromheen. De Rook: ,,Je moet straks sneller bij het station zijn door langs het centrum te fietsen dan er dwars doorheen te gaan.''

'Noodzakelijke ingrepen'

De aanpak begint aan de westkant. De grootste ingrepen zijn aan de oostkant. Voor de nieuwe busroute moet een brug gebouwd worden die het Gedempte Kattendiep verbindt met het Schuitendiep. Dat hele gebied gaat op de schop. ,,Het moet daar ook al voelen als binnenstad'', zegt wethouder Roeland van der Schaaf. Plekken als het A-kerkhof en Martinikerkhof komen straks veel meer tot hun recht.

De ingrepen zijn noodzakelijk, volgens het stadsbestuur. ,,Het aantal bezoekers groeit, maar de binnenstad groeit niet mee'', zegt wethouder Joost van Keulen.

Bussen verdwijnen in 2019

Het enorme project neemt zo'n vijf jaar in beslag. Vermoedelijk verdwijnen de bussen werkelijk van de Grote Markt in 2019. De komende tijd worden de puntjes op de i gezet. Bijvoorbeeld over de keuze voor het soort stenen. De gemeente presenteerde de binnenstadsvisie een half jaar geleden al. Het is nu op een paar punten aangepast. Volgende maand besluit de gemeenteraad of het op deze manier door kan gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu