Trombose in de familie? Slik geen pil

Trombose in de familie? Slik geen pil

Vrouwen bij wie trombose in de familie voorkomt of die weten dat ze een stollingsafwijking hebben, kunnen beter geen anticonceptiepil slikken.

Vrouwen bij wie trombose in de familie voorkomt of die weten dat ze een stollingsafwijking hebben, kunnen beter geen anticonceptiepil slikken.

Dat stelt klinisch beoordelaar geneesmiddelen Lies van Vlijmen in een promotieonderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Trombose door pilgebruik is een zeldzame bijwerking, het komt slechts 5 tot 12 keer voor per tienduizend ‘piljaren'. Maar als het gebeurt kan het wel vrij ernstig zijn.

Volgens Van Vlijmen blijft het heel lastig om vooraf te voorspellen wie een trombose tijdens pilgebruik zal ontwikkelen. Het tromboserisico is afhankelijk van de duur van het gebruik en van de dosering van de pil. Van Vlijmen laat in haar onderzoek zien dat bij vrouwen met een ernstige erfelijke stollingsafwijking (tekort aan antitrombine, proteïne C, of proteïne S) het tromboserisico tijdens pilgebruik sterk toeneemt. Zij raadt deze groepen vrouwen dan ook af om de pil te gebruiken als anticonceptie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bij vrouwen met een milde erfelijke stollingsafwijking (factor-V-Leiden of protrombine-G20210A mutatie) het risico op trombose beperkt toeneemt tijdens pilgebruik. Een zwangerschap verhoogt het risico voor deze vrouwen echter veel meer. Van Vlijmen adviseert deze vrouwen uitvoerig te informeren over alle anticonceptiemethoden, inclusief de ‘pil'. Hierbij moeten dan in ieder geval het tromboserisico en betrouwbaarheid van de anticonceptiemethoden en eventueel aanwezige andere risicofactoren worden besproken. Op basis hiervan kunnen deze vrouwen de meest geschikte anticonceptiemethode kiezen.

Een moeder of zus met trombose tijdens pilgebruik of zwangerschap is mogelijk ook een extra risico waar de vrouw rekening mee moet houden. Volgens Van Vlijmen verhoogt dit het basisrisico twee- tot drievoudig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu