Trouwen in coronatijd: Kan het wel of kan het niet?

Trouwen in coronatijd, moet je dat nu wel of niet doen? De bruidsparen in spe die afgelopen zondag in Leek een kleine bruidsbeurs bezochten zijn niet van plan om zomaar van hun trouwplannen af te zien vanwege het virus.

Drie witte trouwauto’s staan te blinken voor de deur van Grand Café Borg Nienoord in Leek, een bekende trouwlocatie in het Noorden. Binnen staan iets meer dan tien standjes met onder meer jurken, taarten en ringen. ,,Er wordt volop getrouwd. Een boel huwelijken zijn verschoven naar september en oktober, omdat alles dicht was in de eerste drie maanden van de crisis”, zegt Jacob Veenema (60) die zowel uitbater van het café is als organisator van de bruidsbeurs. „Ik heb nu zelfs al boekingen binnen voor 2022, dat is nog nooit gebeurd.”

Wie wil trouwen heeft nog steeds te maken met de maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken. „Sinds dit weekend geldt dat maximaal vijftig personen bij elkaar mogen komen, daarvoor waren grote groepen welkom. Het is natuurlijk lastig dat mensen anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, maar daar heeft iedereen het over”, aldus Veenema. Dansen kon niet binnen, omdat gasten daar verplicht moeten zitten volgens de regels. „Gelukkig kon dat wel buiten onder een afdak van parasols.”

De aanstaande bruiden en bruidegoms die Dagblad van het Noorden spreekt, hebben hun plannen klaar. Derk Veenstra (25) en Sanne Elshof (21) willen dit jaar nog trouwen, op 27 november. Het aanstaande bruidspaar houdt er rekening mee dat de dag misschien anders loopt dan ze hopen: „Een beetje aanpassen waar mogelijk en de nieuwe regels gewoon opvolgen”, zegt Sanne. „Het feest wordt waarschijnlijk uitgesteld. Het is niet anders.”

„Het idee is om nu te gaan borrelen met de daggasten. Als dat niet kan stellen we het wel uit. In die zin hopen we dat er geen nieuwe lockdown komt.”

Hendrik Helmer (43) en Audrey Jager (34) zijn van plan om op 3 juli 2021 te gaan trouwen. „Voor ons gevoel nog een heel eind weg”, zegt Audrey. „Dan hopen we eigenlijk dat corona wat weggeëbd is, of dat de maatregelen dusdanig zijn dat we gewoon ons feest kunnen geven zoals wij dat willen.”

De planning aanpassen omdat het coronavirus weer oplaait, vinden de twee geen enkel probleem. „Daar staan we heel losjes in op dit moment.” Lastiger wordt het als er maar een beperkt aantal gasten mag komen op de bruiloft. „Een beperkt groepje uitnodigen is lastig, want wie mag dan wel komen en wie niet? In dat geval zal uitstel een betere optie zijn”, aldus Hendrik en Audrey.

Nieuws

Meest gelezen

menu