Trouwen op Noorderzon: ‘We komen hier elk jaar samen’

Bianca en Gertjan trouwen op Noorderzon. De vader van de bruid schikt zijn jasje. Foto Duncan Wijting

Witte jurk, blauw pak en een festivaltent. Alle ingrediënten voor een trouwerij. Gertjan Endeman en Bianca Biemans kozen een wel heel bijzondere locatie: Noorderzon.

Bezoekers van Noorderzon slenteren rustig in casual kleding langs de eettentjes en voorstellingen. Daartussen wandelen een paar gasten in hun meest nette kleding. Jurken en pakken, stropdassen en hakken. Een opvallend beeld op het hippe festival. Die gasten zijn hier niet voor de muziek, maar voor de bruiloft van Bianca Biemans en Gertjan Endeman.

Dertienenhalf jaar geleden leerden zij elkaar kennen tijdens hun studie in Enschede. Samen trokken ze naar Groningen voor hun werk. Beiden gek op festivals. Beiden dol op Stad. De trouwdatum bleek in de zomer, tijdens Noorderzon te vallen. Zou het daar kunnen? Ja, dat kan.

Huwelijksceremonie

,,Er zijn eerder mensen op Noorderzon getrouwd. Maximaal een stel per festival’’, zegt woordvoerder Milou de Boer. ,,Maar dit is wel de eerste echte huwelijksceremonie op het terrein. Dat mocht eerder niet buiten officiële gebouwen geloof ik.’’

De Desdemona-tent, bij de muziekkoepel in het Noorderplantsoen, is afgezet met rood velours koord. Daar staat ceremoniemeester Marijke Enserink met een tiental festivalbandjes in haar handen. ,,Er komen negentig gasten’’, zegt ze terwijl ze een bandje om een pols schuift. ,,Oma is er ook. Zij is slecht ter been maar kon toch komen dankzij de Stichting Ambulance Wens.’’ Deze stichting vervult laatste wensen van niet-mobiele terminale patiënten.

Binnen in de tent is het donker. Door de glas-in-loodramen komt een beetje licht naar binnen. Er staan rijen met witte stoelen in het midden van de donkerbruine vloer. Dunne goudkleurige palen houden het rood-roze tentdoek in de lucht. De muren zijn bedekt met spiegels.

,,Straks is het hier weer een heksenketel’’, zegt trouwambtenaar Sandra Talsma . ,,Maar nu gaan we eerst jullie huwelijk sluiten.’’ Op de achtergrond klinkt af en toe muziek en het gejoel van voorbijgangers. Binnen in de tent gaat alle aandacht uit naar het bruidspaar.

Feestje

,,We wilden graag laten zien hoe leuk de festivals in Groningen zijn’’, legt de bruid uit. ,,Wij gaan elk jaar naar Noorderzon. Nu kunnen onze familie en vrienden het ook zien.’’

De kleine drie weken oude Emma brengt samen met haar moeder de ringen. Bianca Biemans is nu officieel Bianca Endeman.

De komende jubilea? Die worden met Noorderzon elk jaar een feestje.

Nieuws

Meest gelezen

menu