Trui verraadt nepnieuws bij RTV Noord

RTV Noord maakte een videoreportage over hoe eenvoudig het is om in Groningen aan illegaal vuurwerk te komen, en verwijderde die reportage daarna weer van de website. Want wat bleek? Het was een opzetje geweest. Fake. Nepnieuws.

En dat zou toch bijzonder zijn, bij een als een serieuze en ernstige zaak gepresenteerd item. ,,Ik kan er nog niet zo veel over zeggen, ik moet eerst uitzoeken hoe het precies is gegaan’’, reageert hoofdredacteur Mischa van den Berg van de regionale omroep. ,,Dinsdag komt het in de vergadering.’’ Maar het feit dat het filmpje is verwijderd, lijkt toch al aan te geven dat het als journalistieke productie niet geheel zuiver op de graat was. ,,We hebben het weggehaald, en inderdaad zegt dat wel wat’’, aldus Van den Berg.

Sikkom

De kwestie werd aangezwengeld door stadsblog Sikkom. Dat had direct in de smiezen dat er iets niet klopte. RTV Noord-verslaggever Rob Mulder zei met zijn reportage aan te willen tonen hoe simpel het is om in de stad aan illegaal vuurwerk te komen. Hij klopte aan bij een onherkenbaar gemaakt persoon in een obscure schuur. En jawel. Vervolgens ging Mulder met het zojuist gescoorde zware spul naar Elle Westra, een scooterfirma aan de Bedumerweg, die legaal vuurwerk verkoopt. De verkoper bekeek het meegenomen explosief en beaamde dat het levensgevaarlijk spul was.

Dezelfde trui

Sikkom constateerde dat de trui die deze verkoper in het filmpje droeg al eens eerder in beeld was geweest, en wel vlak ervoor: aan het lijf van die verder vaag gemaakte handelaar. Met het embleem van Elle Westra en al. Best onhandig. De illegale handelaar en de legale van Elle Westra waren dus een en dezelfde persoon.

‘Verkeerde vorm’

De verkoper beaamde in een telefoontje tegenover het stadsblog dat de boel in scène was gezet. Geen echt nieuws maar fake dus. De eindredactie van RTV Noord gaf daarna al snel toe dat hier voor een verkeerde vorm was gekozen. Het laat zich raden, maar hoe het nou precies is gegaan, weten we dus pas in het nieuwe jaar.

RTV Noord verzint item over vuurwerk

Nieuws

Meest gelezen

menu