Tuchtzaak bij KNVB na mishandeling bij VV Wildervank

FOTO ARCHIEF DVHN

De KNVB doet onderzoek naar een geweldsincident op het complex van voetbalverenging Wildervank. Verzorger Hendrik Koerts van het eerste elftal van Wildervank werd mishandeld door een speler van Velocitas 1897 uit Groningen.

De lezingen over wat er de bewuste zondag 6 maart is gebeurd tussen de ploegen uit de derde klasse C, lopen behoorlijk uiteen. Vaststaat dat Velocitas de wedstrijd verloor. Het werd 3 tegen 2 in het voordeel van de thuisploeg, Wildervank.

Racistisch

Spelers van Velocitas balen van de uitslag en zijn geïrriteerd. Volgens hun trainer Bram Versprille niet in de laatste plaats omdat het Wildervank publiek meerdere keren racistisch getinte uitspraken deed in de richting van donkere spelers van de Groninger club.

Het gaat mis vlak voordat de spelers hun kleedkamers binnengaan. Verzorger Hendrik Koerts (48) loopt met de groep mee en voelt dat het broeit. Om, zo zegt hij, te voorkomen dat daadwerkelijk een woordenwisseling ontstaat drukt hij een krat vol waterflessen tussen twee spelers. ,,Misschien werd dat als bedreigend opgevat. Ik kreeg meerdere kopstoten recht op mijn oog. Toen ik op de grond lag werd ik nog meer geschopt en getrapt. Mijn wereld was ineens heel klein.’’

Gevolgen

Koerts kan dan nog niet overzien wat de gevolgen zijn. ,,Ik ben naar binnengegaan en heb mijn oog gekoeld. Ik voelde dat het aan het opzwellen was en wist dat het niet best was. Ik ben vorig jaar aan het oog geopereerd. Er is een nieuwe lens op gekomen. En nu dit. Ik ben naar het Refaja ziekenhuis gegaan en moest daarna naar het UMCG. Mijn oogkas is gescheurd. Mijn neus is vermoedelijk gebroken en het zicht aan mijn oog is vijftien tot twintig procent’’, vertelt de verzorger.

Koerts doet aangifte van de mishandeling, bevestigt politiewoordvoerder Ron Reinds. ,,We hebben al enkele getuigen gehoord, maar moeten met nog meer mensen spreken. We zijn er volop mee bezig.’’ Of racistische uitspraken door het publiek een rol hebben gespeeld, is volgens de politie nog onduidelijk. Koerts zegt daar niets van mee te hebben gekregen. ,,Wij waren met de wedstrijd bezig.’’

'Provocerend'

Bij Velocitas zien ze dat compleet anders. ,,Tijdens de wedstrijd werd vanalles geroepen naar onze donkere spelers. Na de wedstrijd, voordat we naar binnen wilden gaan, kwam zelfs een toeschouwer het veld op. Hij stapte provocerend op een van die jongens af en zei ‘kom op dan aap’’, herinnert Versprille zich.

Hij vervolgt. ,,Het is niet voor het eerst dat onze donkere spelers teksten naar hun hoofd geslingerd krijgen. Ik begin tegenwoordig al in de kleedkamer te waarschuwen. Als team hebben we al een aantal keren meegemaakt dat het mis ging. Dat hebben we ook bij de KNVB aangegeven maar die doet niks met discriminatie.’’

Geschorst

Het bestuur van Velocitas zit met het incident in zijn maag. De speler die Koerts klappen gaf, is voorlopig geschorst. ,,Wat is gebeurd kan absoluut niet. Dat staat buiten kijf. Het bestuur neemt afstand van fysiek geweld’’, laat penningmeester Hans Edens weten in het bijzijn van voorzitter Sip Zwerver.

De twee beamen dat dat sommige supporters van Wildervank uitspraken hebben gedaan die niet door de beugel kunnen. ,,Wij hebben bovendien begrepen dat de verzorger olie op het vuur heeft gegooid en dat hij ook hij de confrontatie heeft opgezocht.’’

Edens laat weten dat ook vanuit Velocitas aangifte is gedaan omdat ook een van hun spelers dusdanig gewond raakte aan zijn nek dat hij niet kan werken. De aangifte betreft niet alleen mishandeling maar gaat ook over discriminatie en racistische uitlatingen.

Tuchtzaak

Koerts betwist ten stelligste dat hij donkere spelers van Velocitas onheus heeft bejegend. ,,Ik werk op een school waar ik te maken heb met alle mogelijke nationaliteiten. Ik wil er niets van weten dat ik iets racistisch heb gezegd. Het publiek, daar sta ik niet voor in. Maar nogmaals, ik heb niets gehoord en ook niets gezien.’’ Het bestuur van VV Wildervank wil niet op de zaak ingaan en onthoudt zich van commentaar.

Wat nu precies is gebeurd en wie welk aandeel heeft gehad, moet blijken. De tuchtzaak van de KNVB vindt plaats in beslotenheid. Behalve Hendrik Koerts zijn ook twee spelers van Velocitas en de scheidsrechter opgeroepen om hun verhaal te doen. Na de behandeling van de zaak duurt het volgens een woordvoerder enkele weken voordat uitspraak wordt gedaan. Dan wordt ook duidelijk welke straffen het incident tot gevolg heeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu