Het beeld van Groningen: Tuinieren op vijf hoog

In mei 1972 was in Groningen de tweede editie van de expositie 'Tuinieren op vijf hoog'. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: miniatuurtuintjes.

Jezelf ‘laven aan de blijde aanraking met alles wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit’. Dat is volgens de Groningse bioloog dr. Fop I. Brouwer het doel van tuinieren in flatgebouwen. Met deze woorden opent hij in mei 1972 de tweede editie van de expositie Tuinieren op vijf hoog in het Bouwcentrum Noord-Nederland aan de Leonard Springerlaan.

In het Nederland van de jaren 70 wonen steeds meer mensen in flatgebouwen. Veel van deze complexen worden nog steeds met plezier bewoond. Waar je echter niet aan ontkomt, is de kleine buitenruimte. Exposities zoals Tuinieren op vijf hoog reizen door heel Nederland om te laten zien hoe ‘een balcon, vensterbank of zelfs de kamervloer een miniatuurtuintje kan worden’, zo vertelt het Nieuwsblad van het Noorden . Het doet denken aan de showrooms die vandaag de dag vaak in tuincentra zijn ingericht, of de vele social media-accounts die zogenaamde ‘Urban Jungles’ tonen. De voordelen van groen zijn onveranderd. De creativiteit van mensen is dat evenmin!

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het Beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu