Twee asielzoekers beroofd in drugspand in Delfzijl, OM eist celstraffen voor 'die ding'

Tegen een 29-jarige man uit Delfzijl is een gevangenisstraf van 18 maanden (waarvan 4 voorwaardelijk) geëist wegens een diefstal met geweld. Dit zou in oktober vorig jaar zijn gebeurd in een pand aan de Oude Schans in de havenplaats.

De slachtoffers zouden twee mannen zijn uit het asielzoekerscentrum. Zij meldden zich ’s nachts bij de politie met de mededeling dat ze waren beroofd. Ze zouden het pand aan de Oude Schans zijn binnengelokt. Daar werden ze bedreigd met een vuurwapen, geslagen en geschopt en vervolgens beroofd van in totaal zo’n 800 euro, een hoeveelheid Servisch geld, pasjes en een mobiele telefoon, zo hebben ze bij de politie verklaard.

Vier mannen

Op grond van het signalement konden later die nacht in een café in Appingedam vier mannen worden aangehouden. Als ze worden gefouilleerd komt het vuurwapen boven water, Servisch geld en de buitgemaakte telefoon.

Het pand waar de beroving zou hebben plaatsgevonden staat volgens een van de betrokkenen bekend als een drugspand. De slachtoffers zouden ook niet naar binnen zijn gelokt, maar bezochten het pand om drugs te kopen. ,,Toen is die ding gebeurd’’, aldus een verklaring van een 32-jarige verdachte die later vandaag terechtstaat. Hij is de enige die een bekennende verklaring heeft afgelegd.

Camerabeelden

De 29-jarige verdachte ontkent en zegt dat hij met de beroving niets te maken heeft. Dat hij met medeverdachten in hetzelfde café verbleef, is volgens hem toeval. De officier van justitie gelooft dat niet. Voor de beroving verbleven de vier verdachten, zo blijkt uit camerabeelden, in casino Atlantic City aan het Molenbergplein in Delfzijl. De officier van justitie: ,,Ze trokken samen op.’’

Vanwege coronamaatregelen worden de vier strafzaken afzonderlijk van elkaar behandeld. De consequentie is dat de behandeling een hele dag in beslag neemt. Normaal gesproken zouden de verdachten gelijktijdig terechtstaan en zou de behandeling aanmerkelijk minder tijd vragen.

Vertraging

Rond het middaguur is de behandeling van de zaak van de tweede verdachte begonnen, met anderhalf uur vertraging. Ook deze verdachte, een 25-jarige inwoner van Delfzijl, ontkent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu