Twee jaar geen lintjes voor inwoners van Pekela, trend lijkt gebroken: 'We hebben een aantal aanvragen in behandeling'

Het tij lijkt te keren voor de lintjesregen in Pekela. Het bleef de afgelopen twee jaar opmerkelijk droog: er werd geen enkel lintje uitgedeeld. Nu is er in ieder geval een aantal aanvragen in behandeling.

Zoveel als op deze foto zullen het er niet worden, maar burgemeester Jaap Kuin van Pekela verwacht komende Koningsdag wel een lichte lintjesregen in zijn gemeente.

Zoveel als op deze foto zullen het er niet worden, maar burgemeester Jaap Kuin van Pekela verwacht komende Koningsdag wel een lichte lintjesregen in zijn gemeente. ANP/Evert Elzinga

Burgemeester Jaap Kuin zegt dat hij niet bekend mag maken hoeveel het er zijn. Maar de campagne om meer aandacht voor de koninklijke onderscheidingen lijkt effect te hebben.

Het secretariaat begeleidt een aantal aanvragen. Het gaat dan vooral om het op weg helpen van burgers met het invullen van de juiste formulieren. Uiteindelijk moeten Pekelders de aanvraag zelf doen, zegt Kuin.

Hij is blij dat inwoners van de gemeente om zich heen hebben gekeken en dat zij buren, familieleden en vrijwilligers die zich in het bijzonder inzetten voor de samenleving hebben aangedragen. Uiteindelijk moet de Kanselarij der Nederlandse Orden een eindoordeel geven.

Voorzichtig optimistisch

Kuin blijft dan ook voorzichtig. De Kanselarij kan een streep door een aanvraag halen als die de prestatie onvoldoende vindt voor een onderscheiding.

,,Ik ben voorzichtig optimistisch’’, zegt de burgervader. ,,Het zou wel een teleurstelling zijn als er straks weer geen lintjes worden uitgereikt.’’

De lintjesregen van 2022 is op dinsdag 26 april. Inwoners kunnen de komende tijd een lintje blijven aanvragen, ook voor onderscheidingen die niet tijdens de landelijke dag uitgereikt worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Lintjesregen
menu