Twee mannen uit Groningen krijgen lagere straf voor poging tot doodslag want de opponent, een bedelaar, sloeg ook

Zittingszaal 14 in de rechtbank van Groningen. DVHN

De rechtbank heeft twee mannen uit Groningen veroordeeld tot celstraffen van twaalf en zestien maanden wegens een poging tot doodslag. In juli vorig jaar sloegen en schopten ze bij de Albert Heijn aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen een bedelaar.

Een deel van de opgelegde straffen is voorwaardelijk (acht maanden).

De straffen vallen lager uit omdat, zo oordelen de rechters, het slachtoffer ook een aandeel had in het geweld. Tijdens de rechtszaak werden camerabeelden in de rechtszaal getoond. Daarop is niet te zien dat het slachtoffer geweld gebruikt. De verdachten verklaarden dat wel, het slachtoffer zou zelfs zijn begonnen.

Strafbladen met geweldsmisdrijven

Het slachtoffer, een man die bij de ingang van de supermarkt om geld bedelt, is een bekende van de verdachten. Waarom ze ruzie kregen is onbekend. De verdachten hebben forse strafbladen en zijn vaker veroordeeld voor geweldsmisdrijven.

De twee verdachten zijn geboren in Somalië. De oudste van het stel, een 47-jarige aan alcohol verslaafde man, heeft geen status om in Nederland te mogen zijn. Hij woont naar eigen zeggen al dertig jaar in Groningen, maar spreekt geen woord Nederlands.

Vanwege zijn status krijgt hij geen hulp. Dat is anders voor de 38-jarige verdachte die wel een status heeft. Ook hij heeft een fors alcoholprobleem en moet zich na detentie laten behandelen.

Nieuws

menu