Twee personen in Oldehove vallen in mestput, in kritieke toestand naar ziekenhuis (update)

Foto: De Vries Media

Bij een boerderij aan de Aalsumerweg in Oldehove zijn twee personen in een mestkelder terrecht gekomen.

Het gaat om een tiener en een volwassen man uit Oldehove.

Meerdere ambulances, een traumahelikopter en de brandweer zijn uitgerukt. Volgens een woordvoerder van de politie is een van de twee tijdens werkzaamheden in de put terecht gekomen. De andere man probeerde hem vervolgens te redden, wat waarschijnlijk door de gassen die uit de mest komen mislukte. 

De twee zijn door de brandweer uit de silo bevrijd. Ze werden buiten bewustzijn aangetroffen en in kritieke toestand met spoed naar het ziekenhuis in Groningen gebracht.

Ongelukken met mestopslagplaatsen

Jaarlijks zijn er ongevallen te betreuren bij mestopslagplaatsen zoals mestsilo’s of mestputten. Agrariërs kennen de gevaren, maar volgens Onderzoeksraad voor Veiligheid worden risico’s van mestgassen nog vaak onderschat.

Vaak zijn er meer slachtoffers: omstanders proberen het slachtoffer te redden en komen dan zelf in de problemen.

Sinds 1980 zijn ruim dertig mensen bij een ongeluk met een mestsilo of mestput om het leven gekomen.

Waarom zijn ze zo gevaarlijk?

In mestopslagplaatsen wordt zuurstof verdrongen door andere gassen zoals ammoniak, methaan kooldioxide en zwavelwaterstof. Dit laatste gas is vaak de grote boosdoener bij mestongevallen. Slachtoffers raken zonder waarschuwing vooraf bedwelmd en stikken.

Makkinga

In juni 2013 kwamen drie mensen om het leven in een mestsilo van een veehouder in Makkinga. Dit gebeurde tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Ook hier vielen twee slachtoffers omdat ze het eerste slachtoffer onbeschermd te hulp wilden schieten.

De zaak in Makkinga leidde tot een rechtszaak. De directeur van het reinigingsbedrijf kreeg vorig jaar een jaar voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur opgelegd en het bedrijf zelf een boete van honderdduizend euro. Er werd gewerkt met ondeugdelijke apparatuur en er waren geen (wettelijke wel vereiste) veiligheidsprocedures.

Nieuws

Meest gelezen

menu