Tweede Paasdag: Rustig op meubelboulevards en bij bouwmarkten

Bij Tuinland aan de Peizerweg in Groningen is het Tweede Paasdag niet druk. Foto: Duncan Wijting

Het was dit weekend rustig op meubelboulevards, bij de meeste bouwmarkten en tuincentra. Personeel stelde alles in het werk klanten de juiste weg te wijzen.

Winkelkarretjes worden grondig gepoetst. Niet meer dan een of twee leden per gezin naar binnen. Soms moeten klanten voor ze naar binnen gaan hun handen wassen. En overal plakkaten met het dringende verzoek anderhalve meter afstand te houden. Met een strak beleid hielden veel meubelwinkels, tuincentra en bouwmarkten dit weekend hun winkels open.

Winsum

Bouwmarkt Praxis in Winsum wil niet meer dan 50 klanten in de winkel. Buiten staat personeel in gele hesjes - met de tekst ‘Houd anderhalve meter afstand! - om bezoekers de weg te wijzen. Waar voorheen een entree was, zijn de in- en uitgang nu van elkaar gescheiden. Met vijftig bezoekers in het grote winkelpand heeft iedereen de ruimte.

Bij buren de Welkoop mogen maximaal twee personen per huishouden naar binnen en is iedereen verplicht een karretje mee te nemen ook al is de boodschap klein. ‘Alleen het hoognodige halen en niet funshoppen’, staat aangeplakt.

Groningen

Bij de Gamma in Groningen worden automobilisten verzocht op de parkeerplaats niet pal naast andere auto’s te gaan staan maar een plek vrij te houden. Bij het naastgelegen Tuinland staan drie medewerkers karretjes te poetsen. Elke klant is verplicht er eentje mee naar binnen te nemen. Bij de Gamma was het Tweede Paasdag alleen ‘s ochtends even druk, zegt een beveiliger bij de deur. ‘s Middag is het er rustig, net als bij Tuinland. De winkels zijn zo groot dat klanten er volop de ruimte hebben. Ook bij de Hornbach in Groningen - elke klant krijgt een folder met corona-instructies - is het maandagmiddag rustig binnen.

Dezelfde rust geldt ook voor meubelboulevards. Bij de schare aan winkels aan de Peizerweg en het Hoendiep in Groningen zijn maandag nauwelijks mensen te vinden. De parkeerplaatsen zijn bij lange na niet vol. ,,Rustig? Zeg maar rustig dat er niets te doen is’’, zegt een verkeersregelaar.

Meppel

Bij de Gamma in Meppel is het volgens de beveiliger maandagmiddag een stuk rustiger dan zaterdag. ,,Toen was het heel druk en stonden mensen buiten in de rij te wachten op een winkelwagen.” De Gamma heeft vanwege corona maar 35 karretjes voor klanten en er mogen maximaal twee klanten per kar naar binnen. Maar maandagmiddag zijn niet meer dan vijftig bezoekers binnen. Weinig klanten komen met een volle kar terug: de meeste mensen hebben alleen het hoognodige gekocht.

Rogat

Bij interieurwereld Van de Belt in Rogat is de kleine parkeerplaats redelijk gevuld. Iedereen die binnenkomt krijgt een keycord met badge, waarop alle coronamaatregelen kort staan uitgelegd. ,,We laten maximaal 160 klanten binnen. Het loopt redelijk door”, zegt een verkoper die bij de ingang staat om instructies te geven. In het grote pand met meerdere verdiepingen zitten acht woonmerken met elk ook weer eigen submerken. Er lopen overal wel wat klanten, maar er zijn absoluut geen volle gangpaden of rijen bij de kassa.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu