Tweede fraudeur RUG op non-actief

De Rijksuniversiteit Groningen. Foto: Archief DvhN

De Rijksuniversiteit Groningen laat een intern onderzoek verrichten naar de fraude binnen haar muren. Nadat vorige week het hoofd Technisch Beheer werd opgepakt, wordt een tweede RUG-medewerker verdacht.

De Rijksuniversiteit Groningen laat een intern onderzoek verrichten naar de fraude binnen haar muren. Nadat vorige week het hoofd Technisch Beheer werd opgepakt, wordt een tweede RUG-medewerker verdacht.

Opgelicht
De hoofdverdachte Hans G., woonachtig in Harkstede, wordt door het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. G., die leiding gaf aan twintig medewerkers van de afdeling Technisch Beheer van de RUG, werkte nauw samen met installatie- en onderhoudsbedrijven die klussen verrichten voor de universiteit. Volgens het OM hebben deze de RUG voor enkele tonnen opgelicht.

De zaak kwam aan het rollen bij een onderzoek van de FIOD naar aanleiding van een faillissement van een van de bedrijven die regelmatig voor de universiteit werkten. Volgens Jan de Jeu, vicevoorzitter van het College van Bestuur, worden vier bedrijven verdacht van malversatie. Het samenwerkingsverband met deze vier bedrijven, die jaarlijks voor miljoenen aan orders hadden binnen de RUG, is per direct beëindigd.

Van de acht verdachten, onder wie de zoon en de schoondochter van G., zitten er vier nog in voorlopige hechtenis. De tweede RUG-medewerker, een ondergeschikte van G. op de afdeling Technisch Beheer, is net als zijn leidinggevende op non-actief gesteld.

Langer bekend
Volgens De Jeu heeft G. ‘heel handig' geopereerd. Administratief zijn er geen onrechtmatigheden geconstateerd. De verdachte, die 33 jaar voor de RUG heeft gewerkt, kwam volgens CvB-voorzitter Sibrand Poppema ‘capabel' over. ,,Hij was altijd bereid de handen uit de mouwen te steken en bij nacht en ontij te werken. Er waren geen klachten over zijn werkzaamheden.''

Toch zijn er aanwijzingen dat het intern al veel langer bekend was dat G. betrokken was bij frauduleuze activiteiten. In 2011 zou iemand de universiteit hebben gewaarschuwd over de fraude. Poppema kent de verhalen. ,,Dergelijke berichten hebben het College van Bestuur nooit bereikt. Als het waar is dat er mensen waren die vermoedens hadden en dit niet hebben gemeld aan een vertrouwenspersoon, baart ons dat zorgen. Het zit ons dwars.''

Onderzoek
Mede daarom heeft de RUG Hoffmann Bedrijfsrecherche de opdracht gegeven een breed onderzoek in te stellen naar de ‘aard en omvang van de fraude en de schade die de universiteit heeft opgelopen'. Na het onderzoek wordt de RUG-organisatie doorgelicht ‘om administratieve processen aan te scherpen'. Ook de cultuur binnen de organisatie wordt tegen het licht gehouden. Poppema: ,,Er heerst een cultuur van vertrouwen op de RUG. Dat was in dit geval misschien ten onrechte.''

Nieuws

Meest gelezen

menu