Twijfel bij Provinciale Staten over ombouw Ring West. Door problemen bij ombouw zuidelijke ringweg zit de schrik er goed in

Foto: Archief DvhN

Provinciale Staten hikken aan tegen de aanpak van Ring West. De ombouw van de zuidelijke ringweg verloopt al zeer moeizaam. De schrik zit er goed in.

,,Is het wel verstandig om in Groningen nu al verder te gaan met uitwerking van Ring West? Het vraagstuk van de zuidelijke ringweg ligt nog op tafel. Moeten we daar niet eerst de problemen oplossen?’’, zegt Statenlid Melissa van Hoorn (GroenLinks).

Vertraging

Zij doelt op de jarenlange vertraging en de extra honderden miljoenen die de zuidelijke ringweg gaat kosten. Net als deze verkeersader willen Gedeputeerde Staten ook de Ring West deels of geheel verdiept aanleggen. Op die manier worden ook hier woonwijken beter met elkaar verbonden. Dat zou de verkeersveiligheid en de stadsontwikkeling ten goede komen.

De aanpak van Ring West heeft te maken met de verwachte toename van 20.000 woningen in het westelijk deel van de stad en 15.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Coalitiepartij GroenLinks wil van gedeputeerde Fleur Gräper (D66) weten hoe en wanneer het geld voor voor Ring West beschikbaar komt. Met de ombouw van deze rondweg is een bedrag gemoeid van 245 miljoen euro.

Woningnood

,,Het eerlijke verhaal is dat we niet weten of we het geld bij elkaar krijgen’’, zegt Gräper. Met het rijk wordt onderhandeld over een bijdrage. ‘Den Haag’ wil immers dat Groningen zijn steentje bijdraagt aan het oplossen van de woningnood.

Ter ontlasting van de Ring West maken ook een nieuw treinstation bij Hoogkerk en een treinverbinding naar Zernike deel uit van een groter plan. Ook daarover heeft het rijk nog geen toezeggingen gedaan, aldus Gräper. Reden voor Groninger Belang, Partij voor het Noorden, PVV en Forum voor Democratie om een pas op de plaats te eisen. ,,Kijk of de ombouw van Ring West wel nodig is’’, zegt Daniël Osseweijer (FvD). Hij vindt dat een ringweg iets verderop in Westerkwartier het verkeer prima om de stad kan leiden en onvoldoende is onderzocht.

Voor zijn karretje spannen

Leendert van der Laan (Partij voor het Noorden) zegt dat ambtenaren van de gemeente Groningen het voortouw hebben genomen bij de verkenning van het plan Ring West. ,,Jammer, want de opzet met een verdiepte ligging is gedateerd. Daarmee stoten we ons als ezels voor de tweede keer aan dezelfde steen. Wij zitten hier niet voor de ambtenaren van de gemeente. Groningen heeft geen en wil de provincie en het rijk voor zijn karretje spannen.’’

Van der Laan benadrukt dat de gemeente een eerdere bijdrage voor de Ring West ‘er weer uit heeft gehaald’. ,,Dat heet ringsparen. Over drie jaar moet het geld er weer in.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu