Chinese inmenging op Rijksuniversiteit Groningen? De twijfel groeit: 'Ondemocratische regimes wijs je de deur'

David Jan Meijer. Foto: Eigen foto

De twijfel over de samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en het Confucius Instituut groeit nu bekend is dat een RUG-hoogleraar door zijn contract onder de Chinese wet valt en het imago van China niet mag schaden.

Demissionair minister Van Engelshoven zei woensdag op Radio 1 dat ze zo snel moelijk met de Rijksuniversiteit Groningen in gesprek wil.

,,Ondemocratische regimes wijs je de deur, die biedt je geen kantoor aan in het bestuursgebouw’’, zegt voorzitter David Jan Meijer van studentenpartij De Vrije Student. Hij dient donderdag tijdens de Universiteitsraad een voorstel in om de samenwerking te verbreken. Deze luidt: ‘De academische vrijheid staat voorop. De universiteit zal niet deelnemen in contracten of samenwerkingen die dit fundamentele recht van onze studenten en medewerkers bedreigen.’

Confucius Instituut

Hoogleraar Chinese taal en cultuur Oliver Moore moet zich aan de Chinese wet houden en mag het imago van China niet beschadigen. Hij is in dienst bij de universiteit, maar zijn salaris wordt voor de helft betaald door het Confucius Instituut, een organisatie die valt onder de Chinese overheid.

Dat meldde de NOS woensdagmiddag op basis van contracten die zij heeft ingezien tussen de RUG en het Confucius Instituut. Deze werden in 2018 openbaar gemaakt na een wob-verzoek van studentenbeweging Democratische Academie Groningen.

Nieuws

menu