Twijfels WarmteStad

Geoloog Peter van der Gaag. Foto: Archief DvhN

Experts twijfelen over de haalbaarheid van het aardwarmteproject in Groningen. Er zijn nog veel vragen.

Experts twijfelen over de haalbaarheid van het aardwarmteproject in Groningen. Er zijn nog veel vragen.

Is de stad Groningen wel de goede locatie voor een kostbaar project met aardwarmte? Nee, zegt geoloog Peter van der Gaag. ,,Er moeten eerst nog veel vragen worden beantwoord.''

Ambitieus
In de stad zijn ambitieuze plannen om ruim tienduizend huishoudens te voorzien van aardwarmte. WarmteStad, eigendom van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, wil daarvoor via een boorlocatie op de Zernike Campus heet water oppompen van een diepte van zo'n drie kilometer. Met behulp van warmtewisselaars wordt dat omgezet in verwarming.

De combinatie wil vaart maken, eind volgend jaar moeten de eerste grote woonflats op het nieuwe warmtesysteem worden aangesloten. Dit om in aanmerking te komen voor een subsidie van 33 miljoen euro. Het project kost ruim 50 miljoen euro.

Twijfels
Van der Gaag liet woensdag tijdens een expertmeeting in Groningen weten dat hij grote twijfels heeft over de haalbaarheid van het project. Het ontbreekt de initiatiefnemers volgens hem aan veel kennis. Garanties over veiligheid en rendement zijn volgens de Rotterdammer nu nog niet te geven.

,,Het is een sympathiek en duurzaam project. Maar is het ook haalbaar? Dat vraag ik me af. En ze weten heel weinig. Er zijn wel degelijk risico's, het Groningengasveld ligt op enkele kilometers afstand'', aldus Van der Gaag.

Aardbevingen
Door de drukval in het grote gasveld is volgens de geoloog vermoedelijk al veel water weggestroomd uit het reservoir dat WarmteStad wil aanboren. Ook vraagt hij zich af of het mogelijk is het gebruikte water zonder problemen terug te pompen. Wanneer dat onder hoge druk gebeurt, is er volgens hem kans op aardbevingen.

De initiatiefnemers lieten eerder weten dat de kans op bevingen vrijwel nihil is, ook al worden problemen niet helemaal uitgesloten. Om goed in de gaten te houden wat er in de aarde gebeurt, wil WarmteStad zelf bevingmeters installeren.

Nieuws

Meest gelezen

menu