Twintig jaar een lach en een traan

De band Diep Triest speelt twintig jaar smartlappen met een knipoog. Zanger Theo Driessen beschouwt die tijd met een lach en een traan.

DiepTriest zingt met Jacques Herb diens hit 'Manuela'.

DiepTriest zingt met Jacques Herb diens hit 'Manuela'.

Alweer gaat de vlag uit in het stedelijke smartlappenwereldje. Kort na het zilveren jubileum van Hollands Verdriet , is nu Diep Triest het feestvarken. De groep rond zanger en oprichter Theo Driessen geeft zaterdag 19 maart in Huize Maas een feestelijk concert onder de noemer 20 jaar Diep Triest. Driessen weet dat met 25 jaar pas de zilveren jubileum status bereikt wordt. . ,,We bestaan eigenlijk al 21 jaar. We zijn dus volwassen. Ik weet niet of ik over vijf jaar nog leef, dus vieren we het nu.” Jacques Herb en Peter ‘Pe Daalemmer’ de Haan versterken de band.

Knipoog

Diep Triest staat twee decenia gelijk aan smartlappen, gegoten in een muzikaal stevig jasje, gebracht met een flinke knipoog. Polderklassiekers als Koos Alberts’ Ik verscheurde je foto, Mexico van de Zangeres zonder Naam, André Hazes’ Zij gelooft in mij en Jacques Herbs Manuela komen bijna altijd voorbij. Net als Brandend Zand en Malle Babbe. ,,Het is een parodie maar we maken de liedjes niet belachelijk. We brengen de nummers met show en humor. We blijven het Nederlandse lied serieus nemen. Vroeger noemden we het camp.” In de zalen zag Driessen aanvankelijk het ‘kunstminnende volk’ op de optredens afkomen. Later kwamen daar ook de liefhebbers van de oorspronkelijke smartlap bij. Nu zitten ze door elkaar in de zaal. ,,Dat is een mooie combinatie.”

Op de bar

In de kantine van voetbalvereniging Helpman begon Driessens loopbaan als zanger . ,,We zaten met Frank den Hollander en Peter de Haan in Helpman 4. Ieder seizoen eindigde met een feestje waar Frank en Peter optraden. Na elke wedstrijd - uit of thuis - klom ik op de bar en zong Manuela of De Clown. Toen er weer zo’n feestje kwam, vroeg Peter de Haan of ik niet met een band wilde optreden. We noemden ons de Helviera’s, naar Helpman 4. Aeilko Timersma kwam erbij en dat werd na twee optredens Hollands Verdriet.”

Hollands Verdriet werd na een jaar of vijf een tranendal voor Driessen. De muzikanten ruzieden over de koers en over de bandnaam. ,,Het werd een rechtszaak die ik verloor”, blikt hij terug. Met een nieuwe naamloze band trad Driessen snel daarna alweer op. ,,Ik vertelde het publiek waarom de band geen naam had. Iemand uit het publiek riep: ‘Ik vind het diep triest’. Toen zei ik: we hebben een nieuwe naam.”

Drukke periode

De band beleefde zijn drukste periode tussen 1999 en 2005. Er werd 120 keer per jaar opgetreden. In heel Nederland, met de nadruk op het Noorden. De drukte eiste zijn tol. Driessen werd ziek en verdween enige tijd van het toneel. Vier jaar terug kroop hij weer achter de zangmicrofoon. ,,Ik wist meteen weer warom ik dat deed. ik had het enorm gemist. Mensen vermaken is zo leuk. Als je ziet dat ze lol hebben, daar doe je het voor.”

Sindsdien speel de band zo’n veertig, vijftig keer per jaar. ,, Minder optreden is niet erg. Het maakt je creatief.” Er werden shows bedacht met fanfare-orkesten en met pianist Theo Jansen verzorgt Driessen intieme optredens in kleine zalen, kerkjes en verzorgingstehuizen. ,,Dat maakt het wel breder.” Aan een einde van Diep Triest denkt Driessen niet. ,,We gaan hiermee door tot ver na onze AOW-gerechtigde leeftijd.”

Steentje bijdragen

Voor het feest in Huize Maas stoft de band oude vertrouwde acts af zoals Bonnie en Danny de Munck. Jacques Herb komt Manuela zingen. Dat deed hij vijftien jaar geleden al toen Diep Triest het vijfjarig bestaan vierde. Peter de Haan verzorgt een rock and roll medley. ,,Hij heeft er zin in. Hij weet dat hij aan Diep Triest zijn steentje heeft bijgedragen.” De ruzie met de jongens van Holands Verdriet is ondertussen bijgelegd. ,,We zijn gewoon collega’s. Tijdens hun jubileum heb ik met Aeilko en alle jongens van het eerste uur weer samengespeeld. We stonden daar, Aeilko met zijn gejoedel en ik met mijn geneuzel... We deden datgene waar het ooit om begonnen was. Alle ruzies die we later hadden, waren we in een keer vergeten.”

20 jaar Diep Triest in Huize Maas, kaarten verkrijgbaar via Dieptriest.nl of huizemaas.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu