Groningse Chantal krijgt ruim 40 strips anticonceptiepil na noodkreet 'ik bloed dood' (update)

Chantal Kuipers met anticonceptiepillen die ze via twitter kreeg. Foto: Geert Job Sevink

De slechte verkrijgbaarheid van de pil leidt ook in Groningen tot problemen. Gebruikers zoeken - en vinden - strips via sociale media.

Chantal Kuipers (36) meldde zich maandag bij haar apotheek in Groningen voor een nieuw doosje van haar anticonceptiepil. Tot haar verbazing bleken nieuwe strips van haar pil, de meest gangbare variant die in heel Nederland sinds eind augustus al slecht voorradig is, nog altijd niet verkrijgbaar. Ook niet bij twee andere apotheken. Dus plaatste ze een oproepje op Twitter, op aanraden van een van de medewerkers. Dat leverde haar na een paar uur meer dan 40 strips op na een noodkreet 'ik bloed dood'.

Tweede wereldland

"Het was een advies van vrouw tot vrouw", zegt Kuipers. "Het is in principe natuurlijk geen aanrader, andermans pillen slikken." Maar geen pil is voor Kuipers - en velen met haar - geen optie vanwege hevige menstruatieklachten.

,,Ik bloed natuurlijk niet dood, maar ik kan niet functioneren zonder de pil. Ik val flauw en lek binnen 20 minuten door”, vat Kuipers (36), moeder van drie kinderen, haar maandelijkse ‘bloedbad’ samen.

De Groningse nam drie strips over, de rest is voor andere gedupeerden, besloot ze. Zij kunnen elkaar benaderen via de hashtag #vrouwensteunenvrouwen die Kuipers in het leven riep. ,,Ik kan wel een pillenzaakje beginnen, maar ik ben geen dealer. Hopelijk worden door die hashtag meer vrouwen geholpen.”

„Dit is niet hoe het zou moeten gaan”, stelt apotheker Martin Nijland van Apotheek Hanzeplein. „We lijken wel een tweede wereldland, dat we mensen niet eens van anticonceptie kunnen voorzien.”

Productieprobleem

Volgens Nijland is de oorzaak vermoedelijk een productieprobleem bij de (hoofd)fabrikant, wat betekent dat een enorme hoeveelheid pillen is afgekeurd. Het gevolg: ook de voorraden bij kleinere fabrikanten zijn verdampt. Apotheken zien zich genoodzaakt pillen uit het buitenland te halen. Nijland: „Wij krijgen morgen weer vijftig doosjes uit Duitsland binnen. Dan kun je vijftig mensen drie maanden vooruit helpen. Maar daar zijn we binnen twee of drie dagen doorheen. Bovendien zijn ze een stuk duurder.”

Een blik in de computer leert Nijland dat fabrikanten verwachten deze maand weer te leveren. „Maar dat wordt ook zomaar weer uitgesteld.”

Vrouwen helpen vrouwen

Het pillendebacle legt de kwalijke gevolgen bloot van de marktwerking in de zorg en het zogeheten preferentiebeleid, betoogt Nijland. Dit houdt in dat van de tien of twintig fabrikanten die er zijn per medicijn, eentje voor een bepaalde periode en zorgverzekeraar de hoofdfabrikant is. Nijland: „Dan is het logisch dat andere fabrikanten geen hele voorraad aanleggen. Maar als de hoofdleverancier in de problemen komt, zijn dit soort situaties het beroerde resultaat.”

Kuipers heeft intussen drie strips opgehaald bij iemand die op haar tweet reageerde en ook in de stad woont. ,,Ik heb wel tachtig privéberichtjes gehad van mensen die zeiden: ik zit met precies hetzelfde probleem”, zegt ze. Er is zelfs een hashtag geboren om het probleem te lijf te gaan: vrouwenhelpenvrouwen. Ontroerend, vindt Kuipers: „Het verhelpt het eigenlijke probleem natuurlijk niet, maar al die steun is heel fijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu