UB zit met 2,5 miljoen boeken in de maag

Er moet een nieuwe plek gevonden worden voor het archief van de UB.

Er zijn plannen voor een grote fietsenkelder onder de Universiteitsbibliotheek (UB) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Nieuwe plek
In de kelder van de UB zit nu het archief. Voor de 2,5 miljoen boeken die daar zijn opgeslagen moet een nieuwe plek worden gevonden. Volgens Frank Hollander, communicatiemedewerker van de universiteit, moeten de meest gebruikte boeken in elk geval in de buurt blijven.

Een aantal boeken van de bibliotheek is al verhuisd naar een depot op het Zernikecomplex. Daar is niet genoeg plek om de overige boeken ook te bewaren. Er wordt onderzocht of die ruimte kan worden uitgebreid of dat er een andere plek is voor de boeken.

Concrete plannen
Hoewel de komst van de kelder nog niet 100 procent zeker is, zijn de plannen al erg concreet. In de ontwerpen van de architecten is al rekening gehouden met de fietsenkelder. ,,Er komt op de begane grond in de hal van de UB een trap naar de kelder en aan de Poststraat, het zijstraatje naast de bibliotheek, een ingang met een fietshelling”, zegt Hollander. In de kelder is plek voor 1630 fietsen.

De universiteitsbibliotheek is al sinds begin 2015 bezig met de klus. Door de verbouwing komen er onder andere meer studieplekken, stopcontacten, pauzeplekken en koffiehoeken op elke verdieping.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu