UMCG: Artsen onnauwkeurig met antidepressiva voor jongeren

Niet het juiste middel. Een te hoge dosering. Artsen houden zich slecht aan de Nederlandse richtlijn voor het voorschrijven van antidepressiva aan kinderen en tieners met een depressie.

Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de afdeling Farmacie van de Rijksuniversiteit Groningen. Een artikel over dit onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad European Child & Adolescent Psychiatry.

Minder dan een op de vijf jongeren krijgt bij aanvang van de medicatie het aanbevolen middel voorgeschreven. Ook is de voorgeschreven startdosering vaak hoger dan aanbevolen. Meer dan de helft van de tieners kreeg de startdosis van een volwassene voorgeschreven.

In Nederland gebruiken ongeveer 10.000 jongeren tot 18 jaar antidepressiva. De Nederlandse richtlijn beveelt aan dat medicatie alleen voorgeschreven wordt aan jongeren die lijden aan een ernstige depressie. Daarbij geldt fluoxetine als aanbevolen startmiddel, aangezien dit het middel is met het beste bewijs voor effectiviteit bij jongeren en het risico op zelfdoding mogelijk minder groot is bij fluoxetine dan bij andere antidepressiva. Ook dient bij aanvang van de medicatie gestart te worden met een lage dosering.

Nieuws

Meest gelezen

menu