Het grote succes van het Noorden bij de aanpak van corona. Dit is wat Nederland kan leren van Drenthe en Groningen

Corona-check in het UMCG. In het Noorden is eerder dan in de rest van het land zorgpersoneel getest. Foto: DvhN

Het was deels ‘keepersgeluk’ maar het lage aantal coronabesmettingen in het Noorden komt ook door de goede samenwerking tussen zorginstellingen en het snel en vroeg ingrijpen en testen, stellen GGD-directeur Jos Rietveld en UMCG-topman Ate van der Zee in een opinie-artikel in vakblad Zorgvisie.

Onder de titel ‘Wat we kunnen leren van de corona-aanpak in het Noorden’ blikken de twee bestuurders die aan de top stonden van de aanpak van het coronavirus in Noord-Nederland terug op afgelopen voorjaar. Ate van der Zee is bestuursvoorzitter van het UMCG en voorzitter van de samenwerkende zorginstellingen in het Noorden in het ROAZ, Regionaal Overleg Acute Zorg. Jos Rietveld is directeur van de GGD Groningen.

Drie weken eerder

Ze wijzen erop dat al voor er in Nederland een eerste besmetting werd vastgesteld, er in het Noorden een eerste voorlichtingsbijeenkomst was. Ze herhalen wat al eerder is vastgesteld: dat het UMCG meerdere laboratoria kon inzetten zodat in het Noorden zorgpersoneel massaal getest kon worden terwijl dat landelijk nog geen beleid was. ,,Pas drie weken later zou dit testbeleid landelijk navolging krijgen.’’

Verder wijzen ze erop dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Noord-Nederland al snel besloten samen te werken, terwijl dat vanwege de marktwerking in de zorg niet altijd in het directe belang van de eigen organisatie was. Zo stemden de ziekenhuizen af hoe veel bedden ze beschikbaar hadden voor coronapatiënten en zijn honderd covid-patiënten uit andere delen van Nederland behandeld, naast de vijftig uit de eigen regio.

Vroege voorjaarsvakantie

Nog steeds zijn er naar verhouding erg weinig coronabesmettingen in het Noorden, al nam het na 1 augustus wel wat toe. Rietveld en Van der Zee schrijven: ,,De besmettingsgraad voor Groningen blijft op circa 20 procent van het landelijk gemiddelde ‘hangen’. Wij krijgen vaak de vraag hoe deze lage besmettingsgraad te verklaren is. ‘Keepersgeluk’ speelde daarbij zeker een rol: een vroege voorjaarsvakantie met wintersporters die voor de uitbraken in Noord-Italië en Tirol weer thuis waren en geen grootschalig carnaval. Daarnaast heeft het pro-actieve test- en personeelsbeleid in de regionale zorginstellingen aan de beheerste verspreiding bijgedragen. Het Noorden is wat betreft het coronavirus nog altijd in de indammingsfase.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu