UMCG in Groningen start onderzoek naar effecten medicinale cannabisolie

UMCG.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is gestart met een onderzoek naar het effect van medicinale cannabisolie (CBM olie) bij patiënten met de blaarziekte Epidermolysis Bullosa (EB). De onderzoekers willen binnen een jaar vaststellen of CBM-olie invloed heeft op de pijnervaring van deze patiënten.

EB is een ernstige erfelijke blaarziekte die gepaard gaat met hevige pijn, chronische wonden en littekens. Er is geen remedie voor EB en de huidige pijnbestrijding is niet voldoende.

Hoofdonderzoeker en dermatoloog Bolling: ,,Wat wij als artsen tot onze beschikking hebben om pijn bij EB-patiënten te bestrijden, is eigenlijk niet voldoende. De pijn begint bij de geboorte en duurt een leven lang omdat de blaren en wonden blijven komen. Er is geen remedie. Veel pijninterventies zijn niet bedoeld om jarenlang te gebruiken, maar helaas is dat wél nodig voor EB-patiënten.”

Medicinale olie van cannabis

Uit dit onderzoek moet blijken of CBM-olie een verschil kan maken voor EB-patiënten met pijn. Het onderzoek maakt gebruik van CBM-olie bestaande uit de werkstoffen (cannabinoïden) THC en CBD. Initiatiefnemer Nic Schräder legt uit: ,,Uit de literatuur en klinisch ervaring blijkt dat CBD de nadelige bijwerkingen, zoals sufheid, van THC onderdrukt. Daarom is de combinatie van werkstoffen essentieel”

Pijnbeleving objectief vaststellen

De onderzoekers van het UMCG gebruiken bij het onderzoek een nieuwe methode om pijn te meten: de functionele MRI (fMRI). Het blijft voor de wetenschap namelijk moeilijk om iemands pijnbeleving objectief vast te stellen. Hiervoor wordt vaak een schaal van 0-10 gebruikt, maar het blijft een subjectieve score.

FMRI maakt een 3D-beeld van de hersenen. De gebieden en de hersenconnectiviteit, die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van pijn, worden zichtbaar. Schräder: ,,Dit geeft ons voor het eerst een beeld van hoe het pijncircuit eruitziet bij EB-patiënten voor en na behandeling. We doen deze scans naast de zelf gerapporteerde pijnscores van de patiënt. Als je al die gegevens naast elkaar legt, zou je een beter beeld moeten krijgen van de pijnervaring.”

In Nederland zijn ongeveer 500 patiënten met EB, van wie 90 procent onder behandeling in het UMCG bij het Centrum voor Blaarziekten. Minimaal zestien patiënten zullen worden geselecteerd om deel te nemen aan het onderzoek.

Nieuws

Meest gelezen

menu