UMCG krijgt 2 miljoen voor kankeronderzoek

Het UMCG in Groningen. Foto: Archief/Jilmer Postma

De stichting KWF Kankerbestrijding investeert 2 miljoen euro in het UMCG voor onderzoeken naar de bestrijding van kanker.

Het geld gaat naar meerdere onderzoeken die in 2021 in het UMCG zullen worden uitgevoerd. ‘De coronapandemie heeft de oncologische zorg flink ontwricht. Bevolkingsonderzoeken lagen stil, de zorg werd gemeden en behandelingen werden uitgesteld. Dat blijft niet zonder gevolgen,’ meldt KWF-directeur Fred Falkenburg. ‘Door tientallen nieuwe onderzoeken te financieren, geven we een belangrijke en krachtige impuls aan de bestrijding van die andere pandemie: kanker.’

Virus inzetten tegen kanker

De donatie wordt onder gebruikt voor het onderzoek van professor Wijnand Helfrich waarbij wordt gekeken of het afweersysteem tegen virussen kan worden ingezet tegen kanker. Het onderzoek richt zich hierbij op het afweersysteem tegen het CMV-virus.

De meeste mensen komen als kind in aanraking met het CMV-virus. Meestal worden ze niet ziek, maar ontwikkelen erwel een sterke afweer tegen. Het plan is om een middel in te zetten dat specifiek hecht op kankercellen en ervoor zorgt dat ze er voor het afweersysteem uit gaan zien als actieve CMV-virussen. Zo moet duidelijk worden of deze methode haalbaar en veilig is om verder te ontwikkelen.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu