UMCG-personeel twee weken met mondkapje na buitenlandse reis, andere ziekenhuizen minder strikt

Veel personeel van het UMCG moet een mondkapje op. Foto: Duncan Wijting

Medewerkers van het UMC Groningen die in het buitenland op vakantie zijn geweest, moeten na terugkeer verplicht twee weken lang een mondkapje dragen op het werk.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft de strengste regels van de ziekenhuizen in Groningen en Drenthe. Dat blijkt uit een rondgang langs de noordelijke klinieken.

Iedereen die bij het UMCG werkt - dus ook kantoorpersoneel en andere medewerkers die niet met patiënten in contact komen - moet twee weken na terugkomst op het werk een mondkapje dragen of thuis werken.

De regel geldt voor iedereen die in een land met ‘code geel’ is geweest. Omdat alle landen in Europa code geel hebben, gaat het in feite om alles buiten Nederland.

Treant: ‘Een mondkapjesplicht is voor ons niet haalbaar’

De andere ziekenhuizen in Groningen en Drenthe volgen de minder strenge richtlijnen van het RIVM. ,,We gaan er vanuit dat iedereen zich ook in het buitenland goed aan de regels rond afstand houden en handen wassen heeft gehouden’’, zegt de woordvoerder van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda.

,,Een mondkapjesplicht voor iedereen is volgens ons niet haalbaar’’, zegt de woordvoerder van de Treant Zorggroep, van de ziekenhuizen in Emmen, Stadskanaal, Hoogeveen.

Ook het Martini Ziekenhuis Groningen en Wilhelmina Ziekenhuis Assen gaan er van uit dat mensen zich op tijd laten testen als ze klachten hebben en zich volgens de regels hebben gedragen in het buitenland.

Code oranje strenger

Als iemand onverhoopt in een gebied met ‘code oranje’ is geweest, is in alle ziekenhuizen de aanpak strenger. Iedereen krijgt dan het dringende advies thuis te werken. Als dat niet mogelijk is, moeten mensen in principe thuis blijven. Als ze hun dienst niet thuis kunnen doen, betekent dat soms wel dat ze in hun eigen uren thuis moeten blijven en vakantiedagen moeten opnemen. Daar gaan ziekenhuizen en afdelingen verschillend mee om.

,,We gaan er van uit dat mensen niet naar een gebied met code oranje gaan. Maar de situatie in een gebied kan onverwacht veranderen of soms is een reis noodzakelijk’’, weet de OZG-woordvoerder. ,,Als iemand dan per se toch aanwezig moet zijn, kan er soms in overleg met een leidinggevende besloten worden om met een mondkapje op aan het werk te gaan.’’ In alle klinieken wordt mensen verzocht zich snel te laten testen bij klachten of een verdenking op een besmetting.

Bezoekers mondkapje af

Naast de mondkapjes voor personeel wordt er in de ziekenhuizen ook verschillend omgegaan met mondkapjes voor patiënten en bezoekers. Het Martini Ziekenhuis vraagt bezoekers in principe hun mondkapje af te zetten omdat het niet nodig zou zijn, en omdat dan niet meer goed te zien is wie coronapatiënt is en wie niet. Bovendien zijn veel zelf gemaakte mondkapjes of medische mondkapjes die lang gedragen worden niet hygiënisch genoeg.

In het Ommelander Ziekenhuis, bij Treant en in het Wilhelmina in Assen krijgen patiënten en bezoekers als ze dat willen wel een medisch mondkapje uitgereikt door het ziekenhuis. In het UMCG kan dat ook, maar mogen mensen ook hun eigen mondkapje blijven dragen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu