UMCG schaalt reguliere zorg af door sterk toenemend aantal patiënten met corona

Het UMCG in Groningen. Foto: Archief/Jilmer Postma

Het UMCG past de klinische capaciteit aan. Aanleiding is het sterk toenemend aantal Covid-patiënten dat nu in het UMCG is opgenomen. De poliklinische zorg en dagbehandelingen gaan onveranderd door, net als de acute operaties.

Het UMCG reserveert 2 verpleegafdelingen exclusief voor Covid-zorg. Op de Intensive Care worden 18 van de 44 IC-bedden gereserveerd voor Covid-patiënten. Het totale aantal beschikbare klinische bedden neemt af met 17%.

Volgens het ziekenhuis is het uitgangspunt om ernstige gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen. Alle afdelingen zijn ingedeeld in drie categorieën. In categorie 1 zijn er weinig patiënten bij wie de behandeling uitgesteld kan worden; in categorie 3 zijn er de meeste patiënten bij wie dit kan. Voor de drie categorieën schaalt het UMCG voorlopig respectievelijk 10, 20 en 30% af.

Prioriteiten stellen

Dit heeft ook gevolgen voor de operatiecapaciteit. Medische afdelingen bekijken welke patiënten prioriteit hebben in hun behandeling, binnen de toegewezen capacitiet.

De poliklinische zorg kan voor 100% doorgaan, zoveel mogelijk via (beeld) bellen. Ook het dagbehandelcentrum, de functiecentra, het endoscopiecentrum, het dagcentrum oncologie en hartkatheterisatie blijven volledig geopend. Hetzelfde geldt voor Radiotherapie en Protonencentrum en de dagbehandelingen bij revalidatie, psychiatrie en verloskunde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu