UMCG test personeel met schoolgaande kinderen voor onderzoek naar effecten heropening basisscholen

Een doktersassistent neemt een neusmonster af om te testen op het coronavirus. Foto: ANGELA WEISS

Ruim zeshonderd medewerkers van het UMCG hebben zich gemeld voor een intern onderzoek naar de effecten van het weer openen van de basisscholen. Alle deelnemers worden wekelijks getest op corona.

Met het onderzoek hoopt de afdeling microbiologie van het universitaire ziekenhuis aan de ene kant kennis te verzamelen over de gevolgen van het heropenen van de scholen. Maar het is ook bedoeld om de eigen medewerkers te beschermen.

Afgelopen vrijdag riep het ziekenhuis zeshonderd medewerkers op om vrijwillig mee te doen aan het onderzoek. Dat aantal had zich maandag al ruim gemeld. ,,Daar zijn we blij mee. Het toont de betrokkenheid van onze medewerkers’’, zegt een woordvoerder.

Bij klachten vaker getest

Het gaat zowel om ouders mét kinderen als mensen zonder kinderen, om zo te kunnen vergelijken wat er in beide groepen gebeurt, qua besmettingen. Drie weken lang wordt wekelijks van alle deelnemers een keel- en neusmonster afgenomen voor een coronatest. Bovendien moeten de deelnemers wekelijks een vragenlijst invullen. Als mensen in de tussentijd luchtwegklachten of diarree krijgen, worden ze tussentijds nogmaals getest.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu