UMCG verdrievoudigt het aantal ic-bedden. En de artsen en verpleegkundigen moeten nog harder werken

De corona-poli van het UMCG. Foto: ANP/Kees van de Veen

Het UMCG onderneemt actie om de coronadrukte het hoofd te kunnen bieden. Het aantal ic-bedden wordt verdrievoudigd, en van de artsen en verpleegkundigen wordt extra inzet gevraagd.

In de komende drie maanden kunnen artsen en verpleegdkundigen ook andere afdelingen ingezet worden dan waar ze normaal gesproken werken. Ook zullen ze meer en langere diensten draaien. Henk Snapper, vicevoorzitter van de raad van bestuur: ,,Als raad van bestuur beseffen we dat we het uiterste van onze medewerkers vragen. Ze moeten over een langere periode pieken en dat is ontzettend zwaar. Maar alleen op deze manier kunnen we deze crisis het hoofd bieden.’‘

De afdeling intensive care wordt opgeschaald naar 112 bedden, en op de verpleegafdelingen is plaats voor 192 patiënten met covid-19. In de afgelopen weken werd in het UMCG een ‘corona-polikliniek’ ingericht en zijn extra bedden beschikbaar gekomen. Snapper: ,,Dat was pas het begin. We gaan hier in het Noorden en in het UMCG een nieuwe fase in, waarin we opnieuw veel van onze mensen moeten vragen.’‘

Noodzakelijke en acute zorg

Naast de capaciteit die wordt ingezet op het bestrijden van het coronavirus, blijft de noodzakelijke en acute zorg doorgaan. Het UMCG zal zich daarbij concentreren op de zorg die alleen in het UMCG kan plaatsvinden. Noodzakelijke afspraken op de polikliniek gaan door of zullen telefonisch plaatsvinden.

Voor mensen die wachten of onderzoek of behandeling wordt bekeken welke zorg op korte termijn moet doorgaan, of welke uitgesteld kan zorgen.


Nieuws

menu