UMCG verwacht in loop van deze week te beginnen met vaccineren zorgpersoneel tegen corona

Het UMCG in Groningen, aanzicht Hanzeplein Foto: Jilmer Postma

Het UMC Groningen verwacht in de loop van deze week te kunnen beginnen met het vaccineren van kritisch zorgpersoneel tegen het coronavirus.

Dat laat een woordvoerder weten. Het universitaire ziekenhuis reageert opgetogen op het besluit van minister Hugo de Jonge om ziekenhuispersoneel dat direct contact heeft met covid-patienten al eerder te vaccineren. Tot zaterdag wilde de minister daar niet aan omdat verpleeghuizen voorrang krijgen.

De verenigingen van ziekenhuizen roepen al twee weken dat hun kritische personeel ook snel gevaccineerd moet worden omdat de zorg tegen grenzen aan loopt. Diederik Gommers en Ernst Kuipers trokken er afgelopen week nog wat harder over aan de bel en stelden klaar voor te zijn om maandag te beginnen met prikken.

Wachten

Kuipers liet dit weekeinde alleen weten dat het in praktijk pas 8 januari wordt. Dit omdat de ziekenhuizen moeten wachten op vaccins van het RIVM en dat instituut ook nog moet laten weten welke landelijke richtlijnen er gelden voor wie wel en niet geprikt kan worden, welk personeel de prikken zet en hoe de registratie in zijn werk gaat.

Het UMCG wacht ook nog op die duidelijkheid vanuit het RIVM, maar kan dan meteen beginnen. ,,Er is nog veel onduidelijk over hoe veel doses we krijgen, wanneer we ze krijgen, welke zorgmedewerkers in aanmerking komen en hoe de oproep en registratie verlopen’’, schrijft het UMCG in een nieuwsbrief. ,,Gelukkig zijn we goed voorbereid. We hebben de afgelopen periode plannen gemaakt voor verschillende scenario’s en kunnen daardoor snel schakelen. We verwachten dan ook in de loop van de week te kunnen starten met vaccineren, uiteraard afhankelijk van de landelijke aanvoer en uitrol.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu