Viroloog Alex Friedrich van UMCG snapt wel dat de VS graag grootschalig wil testen. 'Wij hebben hier laten zien wat je met testen kunt bereiken'

UMCG-viroloog Alex Friedrich. Foto: Archief Duncan Wijting

Prof. dr. Alex Friedrich van het UMC Groningen reageert op een plan van vooraanstaande Amerikaanse wetenschappers om de economie weer volop aan te zwengelen, zónder dat er een vaccin is tegen het coronavirus.

In het wetenschappelijke pamflet Roadmap Pandemic Resilience (vrij vertaald: stappenplan om de pandemie de baas te worden) schetsen de Amerikaanse wetenschappers het beeld dat wij ons nauwelijks meer voor kunnen stellen: een draaiende economie, ook al is er geen vaccin.

Elke dag 20 miljoen Amerikanen testen

Als de stappen in de roadmap worden gevolgd, stellen de wetenschappers van onder meer de topuniversiteiten van Harvard en Princeton en softwarereus Microsoft, dan is het mogelijk zelfs in augustus de hele economie alweer aan de gang te hebben.

Kern van hun oplossing is elke dag 20 miljoen Amerikanen te testen op corona. Voor een vergelijkbare aanpak in Nederland zouden omgerekend 1 miljoen tests per dag beschikbaar moeten zijn.

Friedrich van het UMCG is voorstander van grootschalig testen

Friedrich, hoofd van de afdeling microbiologie en infectieziekten van het UMCG, is al sinds het uitbreken van het coronavirus groot voorstander van grootschalig testen. Hij heeft het Amerikaanse pamflet niet gelezen, benadrukt hij, maar testen heeft volgens hem zeker veel voordelen.

,,Wij hebben in het noorden van het land laten zien wat je kunt bereiken met een grondig contactonderzoek en het uitvoerig testen van medisch personeel, maar óók van hun familieleden. We hebben veel meer testcapaciteit nodig en moeten dat nú gaan uitbouwen’’, zegt hij.

Coronatest via de bedrijfsarts

Hetzelfde geldt volgens Friedrich voor het contactonderzoek van de GGD’s. ,,Schakel daarvoor geneeskundestudenten in, leidt ze op’’, spoort Friedrich aan.

De viroloog vindt verder dat alle werknemers in alle sectoren de mogelijkheid moeten krijgen via de bedrijfsarts een coronatest te laten doen. ,,Het moet onderdeel worden van het vaste pakket van bedrijfsartsen, om de werkomgeving gezond te houden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu