UMCG-viroloog Alex Friedrich wil bestrijding corona bij tweede golf over andere boeg gooien: 'Als er in Goes een probleem is, waarom zouden we dan in Winschoten dezelfde maatregelen nemen?'

UMCG-viroloog Alex Friedrich. Foto: Archief Duncan Wijting

Alex Friedrich wil de bestrijding van het coronavirus bij een eventuele tweede golf over een andere boeg gooien. De topviroloog van het UMCG pleit voor onderzoek op 'postcodeniveau'.

Friedrich zegt in het Financieele Dagblad dat Nederland 'epidemiologisch gezien een groot land' is.

,,Groter dan veel andere landen in Europa en nummer twee in de EU gezien de - voor infecties relevante - bevolkingsdichtheid. Maatregelen kunnen juist zijn voor één regio, maar voor andere niet. Als er in Goes een probleem is, waarom zouden we dan in Winschoten exact dezelfde maatregelen nemen?"

'Misschien is dat voor Nederland een nieuwe gedachte'

Terwijl de situatie in het zuiden, westen en oosten anders was, kreeg het coronavirus de afgelopen maanden amper voet aan de grond in het Noorden.

Friedrich: ,,Voor mij als microbioloog en wetenschapper is het logisch dat je dan in elk van die regio’s ook andere maatregelen kunt nemen. Misschien is dat voor Nederland een nieuwe gedachte, omdat wij hier gewend zijn dat de zorg vooral een landelijke verantwoordelijkheid is."

'Vakantiespreiding vindt toch ook niemand raar?'

De hoogleraar microbiologie wil gericht maatregelen nemen bij een eventuele tweede golf. Dat kan volgens hem op regionaal, maar ook op gemeentelijk niveau.

,,Dat kan betekenen dat de horeca of de scholen in zo'n gebied weer een of twee weken dichtgaan (...). Vakantiespreiding vindt toch ook niemand raar? Ik geloof ook niet dat mensen uit Utrecht, wanneer daar wat aan de hand is, massaal naar Groningen gaan om de horeca te kunnen bezoeken."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
Aanrader van de redactie
menu