UMCG-viroloog Bert Niesters wijst op besmettingen in vliegtuigen en dient klacht in bij Inspectie over kwaliteit coronatest op Schiphol. Antwoord blijft uit: 'Dat mag u best opschrijven. Misschien lezen ze het nu wél'

Viroloog Bert Niesters heeft onlangs een klacht ingediend bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de kwaliteit van de coronatests die op en rond Schiphol worden afgenomen. De arts-microbioloog van het UMCG ziet dat mensen besmet raken in het vliegtuig, maar zijn klacht is na zes weken nog niet behandeld.

Viroloog Bert Niesters van het UMCG.

Viroloog Bert Niesters van het UMCG. Foto: archief Corné Sparidaens

Niesters, die op de opmars van de Indiase Delta-variant van corona wijst, stelt dat de kwaliteit van de tests op Schiphol op z'n zachtst gezegd te wensen overlaat.

,,Er zijn te veel aanbieders die vrij spel hebben, terwijl wij op alle mogelijke manieren gecontroleerd worden. Er worden antigeentesten uitgevoerd, die niet gevoelig genoeg zijn. We kunnen nu via buitenlandse bronnen zien dat dat er op een vlucht naar Hong Kong minstens één passagier per vlucht besmet is geraakt. Omdat er van tevoren dus niet goed getest is."

Hij vervolgt: ,,Andere landen hebben dus in de gaten hoe en waar mensen besmet raken. Maar op Schiphol testen we te weinig, niet goed genoeg en maken we de uitslagen niet openbaar vanwege de privacy. Daardoor verliezen we het zicht op mogelijke nieuwe besmettingen."

'Misschien lezen ze het nu wel'

Niesters diende anderhalve maand geleden een klacht in bij de IGJ. ,,Omdat ik me grote zorgen maak. Ik kreeg eerst een melding dat ik het formulier naar de verkeerde afdeling had gestuurd. Maar ik kreeg de bevestiging dat de klacht behandeld zou worden. Toch heb ik nog geen antwoord gekregen. Al zes weken lang niet. Dat mag u best op schrijven. Misschien lezen ze het nu wél."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu