UMCG-viroloog en OMT-lid Alex Friedrich kreeg 'vervelende brieven' op privé-adres: 'Dat voelt niet fijn, het voelt onveilig. Vooral voor je familie, die er niks mee te maken heeft'

Viroloog Alex Friedrich van het UMCG. Foto: ANP/HH

Alex Friedrich heeft vorig jaar op zijn privé-adres meermaals 'vervelende brieven' ontvangen. De UMCG-viroloog en lid van het Outbreak Management Team maakte zich in de zomer van 2020 sterk voor het dragen van mondkapjes.

Dat zegt Friedrich in de de podcast Voorzorg van Skipr en Zorgvisie . ,,Toen ik zei dat er maskers moesten komen, waren er ook mensen die het niet met mij eens zijn. Toen heb ik gevoeld hoe het is al mensen jou zien als een soort van vijand, als je dingen zegt die hen de vrijheid ontneemt.”

Friedrich werd niet alleen op sociale media aangevallen, maar kreeg ook post op zijn thuisadres: ,,Vooral naar zijn brieven die je onder de deur door krijgt. Dat voelt niet fijn, het voelt onveilig. Vooral voor je familie, die er niks mee te maken heeft.”

Zorgcapaciteit omhoog

Friedrich stelt in de podcast ook onder meer dat de zorgcapaciteit in Nederland met 15 tot 20 procent omhoog moet.

 ,,We hebben er met Covid-19 er een ziekte bij die niet een andere vervangt. Daarnaast heb je mensen met long-covid. Er zijn patiënten met een onderliggende ziekte die Sars-CoV-2 geïnfecteerd zijn. Verder zijn er bekende ziektes die nu het coronavirus als oorzaak kunnen hebben. De zorg moet er dus overal een stukje bij krijgen. Dat betekent dat je meer bedden en meer personeel nodig hebt."

Friedrich vertrekt binnenkort bij het UMCG om bestuursvoorzitter te worden van het academisch ziekenhuis in het Duitse Münster.

Nieuws

Meest gelezen

menu