UMCG wil met regionale bedrijven en RUG aan de slag: implantaat op maat in slechts paar dagen dankzij 3D-technologie

Coördinator Joep Kraeima van het 3D-lab geeft SNN-directeur Marjan Dol uitleg over de productie van implantaten, waarvan een reeks voorbeelden is te zien in de vitrinekast naast hem.

Het UMCG wil met bedrijven in de regio en de Rijksuniversiteit Groningen patiënten die een implantaat op maat nodig hebben veel sneller helpen.

Het ziekenhuis wil dat proces met behulp van 3D-technologie verkorten van enkele weken tot drie á vier dagen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor Witec in Stadskanaal.

3D-lab

Het UMCG heeft sinds vijf jaar een 3D-lab waar artsen een breuk van alle kanten kunnen bekijken en een operatie kunnen voorbereiden. Door de daar beschikbare techniek is het ook mogelijk implantaten op maat te maken.

Kaakchirurg-oncoloog Max Witjes noemt daarbij traumapatiënten als voorbeeld. ,,Complexe breuken worden nu met een titanium plaat gezet. Deze moet tijdens de operatie in de juiste vorm worden gebogen. Dat klinkt simpel, maar luistert erg nauw en neemt veel tijd in beslag. Door voor dergelijke breuken vooraf een 3D-operatieplan en een implantaat op maat te maken, kunnen we de patiënt beter behandelen. De breuk herstelt beter, ziet er mooier uit en de kans op complicaties is kleiner.”

Bekkens en kaken

Het UMCG wil nu zorgen dat meer implantaten op maat sneller geleverd kunnen worden. De medische divisie van Witec maakt die nu al met 3D-printers voor het UMCG voor bekkens en kaken, waarvan bijvoorbeeld vanwege een tumor een deel is verwijderd.

,,Zij kunnen een implantaat op maat binnen twee dagen leveren”, zegt coördinator Joep Kraeima van het 3D-lab. ,,Als implantaten uit het buitenland moeten komen, kan het twee à drie weken duren voordat ze in het UMCG zijn.” Dat is voor sommige behandelingen te lang.

Capaciteit uitbreiden

Witec gaat zijn capaciteit uitbreiden, zodat het snel een breder scala aan soorten implantaten kan leveren. Het voorziet een gestage groei van zijn medische divisie, zegt manager research & development Jan Hoekstra. Mede vanwege de strenge condities waaronder implantaten gemaakt moeten worden, krijgt dat deel van het bedrijf binnenkort een eigen onderkomen in Stadskanaal.

Witjes stelt dat een snelle levering alleen mogelijk is als de leverancier in de regio zit. Hij voorziet een duurzame band tussen het UMCG en Witec. ,,Het bedrijf heeft veel geïnvesteerd in de samenwerking en de technologie.”

Het UMCG en zijn toeleveranciers kijken niet alleen naar de productie en levering van implantaten om de patiënt beter en sneller te behandelen. Kraeima: “We nemen alle stappen binnen de huidige workflow onder de loep.”

3,5 miljoen euro subsidie

Voor het project is een Europese subsidie beschikbaar van 3,5 miljoen euro, die dinsdag symbolisch werd overgedragen door directeur Marjan Dol van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Als onderdeel wordt er in samenwerking met de Groningse bedrijven Polyvation en Bether Encapsulates ook biomedisch onderzoek verricht dat zich richt op infectiecontrole bij het plaatsen van implantaten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu