UMCG in Groningen zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar boosterprik met Akston vaccin

Foto: ANP/HH

Het UMCG zoekt 600 vrijwilligers tussen de 18 en 85 jaar oud die een boosterprik met kandidaat-vaccin AKS-452 tegen corona willen testen.

Eerder deed het UMCG al onderzoek naar de werking van het AKS-452 (Akston) vaccin bij gezonde, ongevaccineerde vrijwilligers.

‘In dit onderzoek werden positieve resultaten gevonden’, schrijft het UMCG. ‘Het vaccin bleek veilig en kan een zeer goede bescherming bieden tegen het coronavirus. In laboratoriumonderzoek bleek ook dat de antistoffen die aangemaakt worden door de deelnemers na vaccinatie met het Akston vaccin beschermen tegen de omikronvariant.’

Reactie immuunsysteem

Het doel van de boosterstudie is om de reactie van het immuunsysteem op een Akstonboosterprik te onderzoeken bij 600 vrijwilligers die al gevaccineerd zijn met een door de EMA geregistreerd vaccin. Hieronder vallen de vaccins van Pfizer, Moderna, Janssen en AstraZeneca.

Ook wordt onderzocht of mensen langdurig effectief beschermd kunnen worden tegen nieuwe varianten van het coronavirus, om periodieke vaccinatie te voorkomen.

Geen mRNA-vaccin

Het Akston vaccin is gebaseerd op een spike-eiwit, dat gefuseerd is met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. In dit type vaccin wordt geen gebruik gemaakt van genetisch materiaal. Het is dus geen mRNA-vaccin en maakt ook geen gebruik van een ander virus.

Het Akston vaccin is makkelijk te transporteren naar andere werelddelen zonder koeling, waar bewaartemperaturen van -80 °C (de bewaartemperatuur van de huidige geregistreerde vaccins) onmogelijk zijn en de vaccinatiegraad laag is, zoals in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Vrijwilligers

Vrijwillige deelnemers aan het onderzoek moeten gezond zijn, minimaal drie maanden geleden hun laatste prik hebben gehad en nog geen ander COVID-19 boostervaccin. Deelnemers krijgen één dosis van het kandidaat-vaccin toegediend.

Nieuws

menu