Te dik, maar toch ondervoed. Hoogleraar Gerjan Navis en diëtist Iris van Vliet van het UMC Groningen stuiten op bijzonder fenomeen

Professor Gerjan Navis op de foto tussen groente en fruit bij Doldersum. Foto: Jacob van Essen

Bijna de helft van de ziekenhuispatiënten met overgewicht vertoont tegelijk ook tekenen van ondervoeding, blijkt uit onderzoek van hoogleraar Gerjan Navis en diëtist Iris van Vliet van het UMC Groningen.

Navis en Van Vliet onderzochten ziekenhuispatiënten in het UMCG en daarnaast ook onder de gezonde bevolking van Noord-Nederland via het grote onderzoek Lifelines. Onder de te zware ziekenhuispatiënten bleek iets minder dan de helft een tekort te hebben aan spiermassa, eiwitten, vitamines en mineralen. Maar onder de gezonde Lifelines-deelnemers stuitten ze ook op vrij veel tekenen van ondervoeding.

,,Een behoorlijk schokkende ontdekking’’, noemt hoogleraar nefrologie Navis de uitkomsten. Uit het onderzoek onder de patiënten bleek ook dat de ondervoeding hun herstel belemmert. ,,Het echte probleem was dat ze weinig eiwit binnenkregen, daardoor slap en moe bleven, niet goed herstelden, en daardoor ook spiermassa verloren’’, zegt Navis.

,,Kom dan maar eens in beweging. Dat gaat dus gewoon niet. En door het gebrek aan lichaamsbeweging werden ze vervolgens dik. Maar de ondervoeding was dus het echte probleem.’’

Navis en Van Vliet houden dinsdag een lezing over hun onderzoek in het kader van de Medische Publieksacademie .

Nieuws

Meest gelezen

menu