UPDATE: Exploitatietekort Groninger Forum loopt op tot 8,3 ton

Een impressie van het Groninger Forum.

Het hoogste punt van het Groninger Forum is inmiddels bereikt, maar de prijs voor het gloednieuwe cultuurcentrum achter de Grote Markt blijft stijgen.

,,Een rupsje nooit genoeg’’, oordeelt fractievoorzitter Amrut Sijbolts van Stad en Ommeland.

Het Groninger Forum, dat in de zomer van volgend jaar de deuren opent, huisvest onder meer de bibliotheek, Storyworld (Stripmuseum), horeca, filmzalen, de VVV en expositieruimten. Het exploitatietekort bedroeg vorig jaar nog 430.000 euro, maar met de finish in zicht is dit opgelopen naar jaarlijks 8,3 ton, onder meer door stijging van de personeelslasten.

Wethouder Paul de Rook (D66) van cultuur is bereid maximaal 3,3 miljoen euro, verspreid over vijf jaar, in het terugdringen van het exploitatietekort te steken. Maar hij verwacht ook dat het Groninger Forum zelf 1,5 ton op jaarbasis bezuinigt.

Fractievoorzitter Amrut Sijbolts, bepaald geen voorstander van zoals hij het noemt ‘een luchtkasteel met gouden daken’, reageert verbijsterd. ,,Ik durf te wedden dat als we dit van tevoren hadden geweten dit Groninger Forum nooit was goedgekeurd. Dit is het ambtelijk danken waarop hier zoveel plannen tot stand komen. Eerst wilde plannen doordrukken, daarna naar de kosten en gevolgen kijken.’’

‘Er zit al gigantisch veel geld in’

De oorzaak van de spectaculaire stijging van het tekort komt onder meer omdat de bibliotheek dit en vorig jaar met het oog op de kostenstijgingen te weinig subsidie kreeg (in totaal 254.000 euro). Ook stegen de salarissen en sociale lasten van personeel met 427.000 euro. Bovendien kreeg het Groninger Forum minder inkomsten, onder meer door de invoering van boetevrij lenen. Hierdoor betalen leden van bibliotheken niets wanneer ze een boek te laat inleveren. Dit leverde de bibliotheek wel meer leden op.

Dit blijkt uit een second opinion van het bedrijf BMC dat de begroting van de stichting Groninger Forum onder de loep nam. Die merkt ook op dat het Groninger Forum in vergelijking met andere steden een relatief groot aantal ‘wijkfilialen’ - zes stuks - heeft.

Fractievoorzitter Rene Bolle (CDA) voelt er niks voor extra geld in het Groninger Forum te stoppen. ,,Er zit al gigantisch veel geld in.’’ Hij is verbaasd over de subsidie van de bibliotheken. ,,Vorig jaar was het exploitatietekort nog 4,3 ton en toen werd er met geen woord over gesproken. Ik vind het maar moeilijk te geloven.’’

De Rook wil het Groninger Forum vooral in de eerste vijf jaren bijstaan, omdat deze naar verwachting ‘turbulent’ zijn.

Nieuws

menu