Uit liefde voor de blues en de stad

Het gaat Wim Angerman en Joris van Berkel steeds makkelijker af; het organiseren van de jaarlijkse Blues Tour Groningen. Zaterdag 25 februari staat de negende editie op de agenda. Alleen het gedoe om geld is soms lastig.

FOTO ARCHIEF DVHN

FOTO ARCHIEF DVHN

Ontspannen en goedgeluimd

Op een winterse dag zitten Van Berkel en Angerman rond het middaguur ontspannen en goedgeluimd achter een kop thee dan wel koffie in café De Uurwerker. Niet geheel toevallig is dat één van de dertien locaties waar straks in de binnenstad op loop - dan wel fietsafstand van elkaar dertien bluesacts optreden.

De goede stemming wordt veroorzaakt doordat de twee het gratis toegankelijke festival organisatorisch in kannen en kruiken hebben. De horecagelegenheden doen mee, een nieuwe hoofdsponsor is gevonden, de bands zijn geboekt en de posters hangen in de stad. Dus laat de bluesliefhebbers straks maar komen.

62 aanmeldingen

De organisatoren hebben een duidelijke taakverdeling. ,,Wim is van de bands en mijn deel is de marketing, de communicatie en de financiën’’, zegt Van Berkel. Angerman: ,,Voor deze keer had ik 62 aanmeldingen van bands die wilden spelen. Het is soms moeilijk om bands en cafés aan elkaar te koppelen.”

Nog moeilijker is het om bands voor de juiste prijs naar de stad te halen. Angerman: ,,Soms zeggen bands: voor dat geld komen we niet spelen. Dan zeg ik: Je treedt wel op in Groningen.” ,,Mijn filosofie is eenvoudig, je komt spelen, of niet”, valt Van Berkel bij. ,,We maken vaak genoeg mee dat bands na afloop van het festival geboekt worden voor een feest of partij in de stad”, weet Angerman. ,, De zalen betalen een vast bedrag voor de band en als de band duurder is, dan leggen we dat tot een bepaald maximum bij uit de sponsorgelden”, legt Van Berkel uit.

Jong en oud

De organisatie werkt op non profitbasis. De Blues Tour ontstond ooit toen Angerman met advocaat en bluesdrummer Wim Entzinger wat leven in de Ellebogenbuurt wilden brengen. ,,We wilden de blues weer in de cafés brengen.” Dat werd de Blues Tour. Die werd jaar na jaar groter. Op enig ogenblik haakte Entzinger in de organisatie af en stapte Van Berkel, onder meer als kenner van de lokale horeca, in. ,, Toen we er mee begonnen, dachten we: er komen alleen maar ouwe knarren maar tijdens de Blues Tour zie je jong en oud.”

De lijst speellocaties ziet er weer wat anders uit dan vorig jaar. Grote afwezige is Huize Maas. ,,Dat is heel jammer. Ze zetten meer in op eten. Het concert vonden ze teveel gedoe met opbouwen. We begrijpen dat wel.” Een vervangende speelplek werd gevonden bij de buurman, stadscafé Pronk. Het naastgelegen Huis De Beurs doet ook mee, terwijl café de Sigaar eveneens een nieuwe locatie is. Jazzcafé New Orleans, Koster en Lola zijn deze keer afgevallen maar doen een volgend jaar wellicht weer mee. Jazzcafé Alto doet nog eenmaal mee voor het medio april definitief de deuren sluit.

Volgend jaar 10de keer

,,We doen het uit liefde voor de blues en voor de stad”, motiveert Angerman. ,,En voor de horeca en het publiek”, vult Van Berkel aan. ,,Het fantastisch om op zo’n avond het publiek van de ene naar de andere kroeg te zien lopen over de Vismarkt, door de Ellebogen of op het Gedempte Zuiderdiep. Dat geeft energie om er mee door te gaan.” Volgend jaar iets bijzonders vanwege de tiende keer? ,,We gaan iets doen maar in welke vorm? Dat is nog even de vraag”, zegt Van Berkel. ,,Eerst de negende maar tot een succes maken”, vindt Angerman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu