Uitgeklede KEI en introweken, toch record: Groningse studentenverenigingen verwelkomen meer nieuwe leden dan ooit

Een meisjesdispuut van studentenvereniging Albertus Magnus. Foto: Archief DVHN

Unitas noteert de grootste nieuwe lichting in haar bestaan; Albertus Magnus kan bogen op de meeste aanmeldingen van het hele land. Voor alle Groningse studentenverenigingen blijkt 2020 een vet jaar qua eerstejaarsaanmeldingen - tot hun eigen verbazing.

Voorzitter Arthon Selbach van de Groningse verenigingskamer Contractus zat vóór de zomer nog druk te brainstormen met onder meer de gemeente en de Groningse Studentenbond (GSb), om extra promotie te regelen voor de Groningse studentenverenigingen. Zouden die wel genoeg nieuwe leden krijgen, nu de KEI-week door corona toch lichtelijk in het water viel?

Albertus Magnus krijgt meeste nieuwe leden van heel Nederland

,,Als we toen hadden geweten dat het zo vanzelf zou gaan, hadden we ons niet zo druk gemaakt’’, zegt Selbach. Alle acht gezelligheidsverenigingen die bij Contractus aangesloten zijn, kregen de afgelopen weken meer nieuwe leden dan voorgaande jaren. ,,Unitas heeft zelfs de grootste lichting ooit’’, zegt Selbach. De vrij kleinschalige vereniging kreeg er dit jaar 61 leden bij.

RKSV Albertus Magnus, meestal de grootste in Groningen, had de meeste nieuwe aanmeldingen van het hele land. ,,Ruim 1200’’, zegt vicepraeses Emma Visser. ,,In 2019 waren het er 684.’’ Dit jaar moet de vereniging aan meer dan de helft van de aspiranten ‘nee’ verkopen: Albertus kan per jaar niet meer dan 500 nieuwe leden toelaten. Wie lid mag worden, wordt beslist via een loting bij de notaris.

Voor het eerst loten

Concullega Vindicat atque Polit heeft het gelijksoortig aangepakt. Het corps heeft dit jaar plek voor maximaal 450 eerstejaars, maar kreeg wel 730 aanmeldingen; 300 meer dan vorig jaar. ,,Toen hadden we maar 430 inschrijvingen en kon iedereen meteen lid worden’’, zegt rector Wessel Giezen.

ASV Dizkartes moet dit jaar voor het eerst loten, vertelt Aukje Hopmans, die net is afgezwaaid als Bestuurslid Extern. ,,Wij kunnen 300 eerstejaars aannemen en hadden meer dan 350 inschrijvingen. Dat is echt veel meer dan voorheen, we waren er zelf positief door verrast.’’

Toen de basisbeurs plaatsmaakte voor het leenstelsel, maakten sommige Groningse gezelligheidsverenigingen zich zorgen om hun voortbestaan; Dizkartes kreeg met beduidend kleinere lichtingen te maken ,,Nu zitten we voor het eerst weer op het niveau van vóór het leenstelsel’’, zegt Hopmans.

‘Vereniging gaat eenzaamheid tegen’

Waar komt die enorme belangstelling voor het lidmaatschap vandaan? Een combinatie van factoren, denken de verenigingsbestuurders. Zo zijn er meer mensen geslaagd voor het VWO en doen er minder een tussenjaar.. Maar bovenal, benadrukken ze allemaal: een vereniging is in coronatijd zo’n beetje de enige plek waar een eerstejaarsstudent terecht kan voor aanspraak en nieuwe vrienden.

,,Als je colleges digitaal zijn, is het moeilijk om met je studiegenoten een sociaal netwerk op te bouwen’’, denkt Arthon Selbach. ,,Ik denk dat een vereniging echt helpt om eenzaamheid onder studenten tegen te gaan’’, zegt Emma Visser. Aukje Hopmans: ,,We hebben gelukkig een introductieweek kunnen organiseren, en zo leer je meteen veel nieuwe mensen kennen. Eerstejaars spreken nu veel buiten de sociëteit met elkaar af.’’

Kleinschalige borrels en dicht om 22:00

Meestal spenderen eerstejaars meteen na hun inwijding de ene na de andere avond op hun afgeladen kroeg. Dat zit er voor deze recordlichting voorlopig niet in. ,,Er zijn wel borrels en dergelijke op wat kleinere schaal’’, weet Selbach. ,,Maar met z’n allen gek doen in een balzaal gaat nu niet. Sommige verenigingen stellen hun grote feestweekenden uit tot later in het jaar, in de hoop dat er dan weer meer mag.’’

Bij Vindicat mogen de verschillende verenigingshuizen bij toerbeurt een avondje borrelen op het dakterras van sociëteit Mutua Fides. ,,Bij bijeenkomsten binnen heeft iedereen een vaste zitplaats, voor voldoende afstand. Het bestuur is er altijd bij om toezicht te houden’’, zegt rector Giezen. ,,En waar we normaal gesproken tot diep in de nacht open zijn, sluiten we nu om 22:00.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu