Uitgekocht! Dit zijn de huizen in Groningen waarin bewoners vanwege de bevingsproblematiek écht niet meer wilden wonen

Van een onbewoond krot tot een monumentale borg met anti-kraak. ,,Het is van alles wat. Zeg maar een rommelportefeuille’’, zegt Henri Kruithof, voorzitter van Stichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied Groningen (SWAG).

Dit imposante pand in Usquert wordt via CareX anti-kraak bewoond door Sieger Wiersma en zijn gezin.

Dit imposante pand in Usquert wordt via CareX anti-kraak bewoond door Sieger Wiersma en zijn gezin. Foto: DvhN

De stichting beheerde vorige maand 57 panden en twee kavels met een geschatte marktwaarde van 16,5 miljoen euro in het aardbevingsgebied. De afgelopen jaren zijn ze opgekocht door de NAM of via regelingen in handen gekomen van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Die probeert ze met hulp van SWAG en makelaars weer van de hand te doen.

De mensen die hun woning op deze manier hebben verlaten, maakten gebruik van een opkoopregeling. Ze kregen elders een baan of verkeerden vanwege schades, grote sociale problemen en waardedaling of een combinatie daarvan in een uitzichtloze situatie.

Van rijtjeshuizen tot rentenierswoningen

Voor vier panden van de 57 panden geldt dat er naast een woon- ook een bedrijfsbestemming op rust. ,,Als je naar het woningbestand kijkt, hebben we van alles’’, zegt Kruithof. ,,Rijtjeshuizen maar ook rentenierswoningen, boerderijen en Rijksmonumenten, zoals de Geertsemaheerd in Slochteren.’’

Dit pand werd in 2016 door de NAM opgekocht. Het werd een jaar eerder al onbewoonbaar verklaard. Het bijzondere pand uit 1795 is sterk aangetast door een combinatie van aardbevingen en vochtproblemen. Het was in handen van een vastgoedbedrijf in Hoogezand. Voor Geertsemaheerd is belangstelling getoond. ,,We overleggen eerst met de gemeente. Zij kennen vaak mogelijke gegadigden.’’

De prijzen van de woningen binnen de portefeuille van SWAG variëren enorm. Een woning in ’t Zandt die overwoekerd door groen vanaf de weg amper te zien is, staat niet op Funda. Een woonboerderij in hartje Woltersum moet 595.000 euro opbrengen. Een smal huis in Oudeschip staat te koop voor 165.000 euro. De makelaar heeft er op de site ‘ artist impressions ’ bijgeplaatst: gefotoshopte afbeeldingen die laten zien hoe de woning er met een heleboel liefde uit kan komen te zien.

Snel de woningmarkt weer op

Voorzitter Kruithof van SWAG zegt dat zijn stichting sinds vorig jaar verantwoordelijk is voor aankoop, beheer en verkoop. ,,Na onstuimig weer herstellen we schades en onderhouden zo goed mogelijk de tuinen. Als huizen afgezonderd liggen, worden ze middels anti-kraak bewoond.’’

Met verreweg de meeste huizen gaat SWAG heel snel weer de woningmarkt op. Op deze manier zijn er afgelopen tijd meer dan twintig panden verkocht. Wanneer verkoop geen optie is, kijkt de stichting naar herbestemming, versterking of sloop. ,,Een pand tegen de vlakte gooien gebeurt als sloop deel uitmaakt van een groter plan. Een deel van de panden wordt nog niet verkocht omdat ze in een te slechte staat verkeren’’, zegt Kruithof.

Zo’n huis staat bijvoorbeeld aan de rand van Oosterwijtwerd. Dichtgetimmerde ramen, scheve muren, losliggende dakpannen en scheuren in de stenen.

Opkoopregeling van de Commissie Bijzondere Situaties

SWAG krijgt de panden toegeschoven via de Opkoopregeling en de Commissie Bijzondere Situaties (CBS) die zich buigt over zware probleemsituaties. Woningbezitters kunnen twee keer per jaar een aanvraag doen via het Koopinstrument. Dat is een regeling voor mensen die in de problemen zitten en grote moeite hebben hun huis te verkopen.

Een aantal panden kan worden gebruikt als vervangende huisvesting voor mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat hun huis wordt versterkt. Het beheer van opgekochte woningen is erop gericht risico’s zoals verloedering, vandalisme, kraak, diefstal en brandstichting te verminderen, aldus Kruithof.

SWAG schakelt vaak makelaars in. Ook als het pand in een versterkingstraject zit, gaat het alvast de verkoop in. Als een woning is verkocht, gaat de opbrengst in de pot, zodat andere mensen weer gebruik kunnen maken de opkoopregeling. Kruithof zegt dat er af en toe belangstelling wordt getoond voor een pand. ,,Zo heeft de Menkemaborg het oog laten vallen op een naastgelegen rijksmonument. Ja, dat is een nieuwtje he?’’

Ida Stamhuis van de Menkemaborg beaamt dit. „We zijn aan het kijken of we Huize Tocama kunnen gebruiken en weer een publieksfunctie kunnen geven. Bijvoorbeeld door het als expositieruimte te gebruiken.” Huize Tocama is de grote boerderij aan de Dingeweg 3 met het imposante voorhuis. Het deed voorheen dienst als museum. Het pand heeft wel heel veel aardbevingsschade. „Het duurt wel even voordat het echt gebruikt kan worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu